Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Využijte léčivou sílu prvních jarních bylinek

3. dubna 2009 | 14:33

Země vydává své první zelené bohatství v podobě léčivých rostlinek. Využijte je k jarní očistě, podpoře organismu i léčení neduhů.

Očistná bříza

Léčivé jsou nejen její listy, ale i pupeny, které můžete sbírat v březnu. Listy se používají mladé hned po vyrašení. Jsou bohaté na smolné látky, jejichž součástí jsou saponiny, flavonoidy, vitaminy, fytoncidy. Bříza bělokorá se užívá k preventivním jarním očistným kúrám.

Bříza bělokorá se užívá k preventivním jarním očistným kúrám.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Co léčí
Březové pupeny stimulují jaterní funkce, příznivě ovlivňují zánět slinivky a funkci sleziny. Při zánětlivých chorobách ledvin odstraňují bílkovinu z moči. Bříza rozpouští hleny, posiluje nervový systém těla a zamezuje rozmnožování choroboplodných zárodků v organismu. Kromě toho váže cholesterol přijímaný potravou a okamžitě ho vylučuje. Látky, které březové listy obsahují, pomáhají v boji s rakovinou a odvádějí z těla jedy. Třísloviny aktivují zažívání a látkovou výměnu, uklidňují střeva a žaludek.

Vnější užití

Březové listy hojí rány, ekzémy a léčí bolesti svalů a kloubů. Pokud jsou tyto problémy spojené s horečkami, je vhodné kombinovat březový list s lipovým květem či květem černého bezu v poměru 1:1.

Březový odvar pro zdravé vlasy

Dvě lžíce pupenů (případně čtyři lžíce mladých listů) přelijte půl litrem vroucí vody a nechte třicet minut louhovat. Pak dobře přeceďte a nechte zchladnout. Odvar vtírejte do pokožky hlavy ihned po umytí, už neoplachujte. Tato kúra by se měla provádět pravidelně, minimálně tři měsíce.

Březová tinktura

Hojí žaludeční a dvanácterníkové vředy, uklidňuje žlučník a vypuzuje z těla parazity. 50 g březových pupenů zalijte 500 ml lihu, nechte louhovat při pokojové teplotě asi dvacet pět dní, pravidelně dvakrát denně protřepávejte, potom dobře přeceďte. Tinkturu uschovejte v tmavé skleněné, dobře uzavřené láhvi. Užívejte půl lžičky rozmíchané ve dvou decilitrech čisté vody. Touto tinkturou můžete zmírnit i bolest zubů.

Povzbuzující podběl

Již Hippokratés léčil pomocí podběle suchý kašel. K přípravě čaje se používá květ i list. Podběl je výbornou bylinkou na všechny druhy onemocnění plic a průduškových obtíží. Obsahuje mnoho slizových látek a chrání sliznice organismu před drážděním. Léčí i průduškové astma, zápal plic, chronická onemocnění dýchacích cest, kašel a odhleňuje.
Pokud potřebujete povzbudit po zimě unavený organismus, vydejte se na tuto jarní léčivku. Raději ji ale používejte ve směsi s jinými bylinkami. Kromě užitečných látek totiž obsahuje i některé nebezpečnější látky, které při dlouhodobém používání můžou vyvolat zdravotní potíže. Doporučená doba užívání jsou tři týdny.

Podběl je výbornou bylinkou na všechny druhy onemocnění plic a průduškových obtíží. Obsahuje mnoho slizových látek a chrání sliznice organismu před drážděním. Léčí i průduškové astma, zápal plic, chronická onemocnění dýchacích cest, kašel a odhleňuje.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Zevní užití
Při zevním použití se rozmačkané listy přikládají na špatně se hojící rány, popáleniny, proleženiny, záněty žil, bolavé klouby, revmatismus a dnu.

Pleťová maska
Ze spařených a rozmělněných listů či květů je skvělá pleťová maska. Připravíme si ji tak, že hrst listů či květů přelijete jedním decilitrem vroucí vody a necháte pět minut odstát. Pak přecedíte, listy vymačkáte a nasekáte najemno, můžete je použít jednotlivě nebo smíchat s trochou tvarohu a medu. Masku si naneste na pleť a nechte patnáct minut působit, pak důkladně opláchněte. Samotnou vás překvapí, jakou budete mít jemnou a vyhlazenou pokožku.

Čaj na odhlenění

Budete potřebovat: 1 díl květu s listem podbělu, 1 díl divizny a 1 díl jitrocele

Postup: Byliny smíchejte. Jednu a půl lžíce této směsi zalijte půl litrem vroucí vody a nechte patnáct minut louhovat. Poté sceďte, nalijte do termosky a popíjejte po doušcích během celého dne. Tato kúra by měla trvat maximálně čtrnáct dní.

Kopřiva

Nejznámější a snad nejpoužívanější bylinka, která dokáže pročistit celý organismus. Obsahuje totiž histamin, kyselinu mravenčí, acetylcholin, serotonin, četné minerály včetně oxidu křemičitého, vitaminy A,B,C a taniny. Je zdrojem železa, který organismu často chybí, a díky vysokému množství vitaminu C pomáhá zajistit, aby ho tělo řádně absorbovalo. Čistí organismus od kyseliny močové. Kopřiva je doporučovaná na dětský a nervový ekzém, při artritidě, revmatismu a dně. Je to naše nejlepší léčivá rostlina na pročištění krve a krvetvorbu, ale dokáže také krvácení zastavit (při silné menstruaci, krácení z nosu…)

Výborný je čaj z kopřiv.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Vnitřní užití
Používá se při zácpě, trávicích těžkostech, žaludečních a střevních bolestech. Odvar z kopřivy zlepšuje základní látkovou výměnu a má dobrý účinek při cukrovce, žloutence, onemocněních jater a žlučníku, nebo při poruchách menstruačního cyklu.

Krásná s kopřivou
Pro všechny druhy vlasů je vynikající tinktura z oddenku kopřivy, který vykopeme na jaře nebo na podzim, používá se proti šedivění a vypadávání. V kosmetice ji využíváme k čištění mastné pleti. Listy a kořeny vyluhované v olivovém oleji se používají na léčbu ran a popálenin.

V kosmetice: Velice účinný čisticí prostředek zejména pro mastnou pleť.

Kopřivová tinktura

Vykopaný oddenek očistěte ve vodě kartáčem, nadrobno pokrájejte a naplňte jím láhve až po hrdlo. Zalijte 30 až 40% pálenkou a nechte stát 14 dnů na teplém místě.

Sirup z kopřiv

Budete potřebovat: 100 snítek mladých kopřiv (mají se sbírat mladé kopřivy, narostlé maximálně do výšky 20 cm, a nejdéle do 15. května), pár pampeliškových květů, 2 l vody, 100 g kyseliny citronové, 2 až 3 důkladně omyté a nakrájené citrony, 2 kg cukru

Postup: Snítky kopřiv, nakrájené citrony a kyselinu citronovou vložte do sklenice, zalijte vodou a při občasném zamíchání nechte 24 hodin louhovat. Potom přeceďte přes plátýnko, svařte se dvěma kilogramy cukru a hotový sirup naplňte do lahví. Užívejte jednu polévkovou lžíci ráno, druhou večer. Naředěný vodou či minerálkou se dá sirup užívat jako osvěžující nápoj.

Prvosenka usnadní dýchání

Prvosenku má na zahradě snad každá z nás, ale pozor, vyšlechtěné druhy jsou vhodné na okrasu, ne k léčení. Květ prvosenky obsahuje saponin, který účinně ředí hleny v průduškách a plicích, a tím se tak ulehčuje odkašlávání. Prvosenka se míchá do bylinných směsí, jen ojediněle se používá samostatně.

Květ prvosenky obsahuje saponin, který účinně ředí hleny v průduškách a plicích, a tím se tak ulehčuje odkašlávání. Prvosenka se míchá do bylinných směsí, jen ojediněle se používá samostatně.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Uvolněte se
Prvosenka pečuje o dýchací orgány, pomáhá při nachlazení, chřipkách, astmatu a bronchitidách. Dále se používá při léčbě neuróz, stresu, migrénách a chronické nespavosti. Prvosenková koupel zklidňuje mysl a pomáhá uvolnit napětí.

Průduškový čaj

Budete potřebovat: 1 díl prvosenky, 1 díl květu divizny, 1 díl jitrocele

Postup: Jednu a půl polévkové lžíce směsi přelijte půl litrem vroucí vody a nechte patnáct minut louhovat. Pak dobře přeceďte, nalijte do termosky a po doušcích popíjejte během celého dne. Nálev připravujte vždy čerstvý.

Autor: připravila: vin, lena