Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Vypěstujte si za oknem čerstvé bylinky

Bylinky za oknem
23. dubna 2009 | 14:48

Pokud toužíte po voňavém koření nebo čerstvém bylinkovém čaji, nemusíte se spoléhat pouze na nabídku v obchodech. Vypěstujte si vlastní bylinky. Poradíme vám, jak na to.

Které se hodí?
Například bazalka, tymián, rozmarýn, šalvěj, pažitka, petržel, máta, estragon, majoránka nebo oregano.

Bylinky za oknem
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Květináče: Je nutné, aby byla nádoba, ve které budete bylinky pěstovat, dostatečně velká, v průměru asi 20 centimetrů. Pamatujte také na to, že většině rostlin vyhovuje sušší prostředí, proto vybírejte raději hliněné květináče, ze kterých uniká přebytečná vlhkost jemnými póry.

Půda: Měla by být dostatečně vzdušná. Nejlépe uděláte, pokud klasickou zahradní zeminu smícháte s pískem v poměru 3:1. Bylinky zásadně nehnojte.

Teplota: V průběhu dne nesmí kolísat. Většina z nich pochází ze Středomoří, a proto jim vyhovují vyšší teploty, 22 až 25 °C. Jsou ale také druhy, které jsou zvyklé na chladnější podmínky, jako například pažitka nebo petržel. Ty porostou nejlépe při teplotách 19 až 21 °C.

Bylinky za oknem
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Místo a světlo: Dostatek světla je tím nejdůležitějším, nač si při jejich pěstování za oknem musíte dávat pozor. Když totiž bylinka trpí jeho nedostatkem, je její chuť nevýrazná a přichází o své charakteristické aroma. Pokud tedy máte možnost, umístěte rostlinky blízko okna směřujícího na jih, případně na západ.

Vlhkost: Rostlinky nesnášejí průvan, protože v něm přicházejí o své aromatické látky. Pokud jsou mu vystaveny trvale, můžou dokonce odumřít. Nezapomínejte je také pravidelně zalévat.

Bylinky za oknem
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Co s bylinkami z obchodů?
Pokud jste si koupila v supermarketu předpěstované bylinky, může se stát, že navzdory veškeré vaší péči uschnou. Důvodů může být hned několik: rostlinky bývají často zasazené do příliš malých květináčů a delší dobu neměly dostatek denního světla, protože stály někde ve velkoskladu. Když je pak doma dáte na okno na přímé sluneční světlo, nepřežijí světelný šok a uschnou, ať už je zaléváte nebo ne. Rozumnější je proto koupit si raději předpěstované bylinky ve specializovaných obchodech.

Autor: připravily: mon, mif, lena
Video se připravuje ...