Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Týden s mrkví: Glazírovaná sladkokyselá karotka

Fotografie
26. dubna 2010 | 17:26

Křupavá, sladká, chutná. I taková je jarní karotka. Pokud je správně upravena, jde o delikatesu. Zapomeňte na nevzhlednou dušenou hmotu ze školní jídelny a nechte se svést lahodnou chutí dokonalé zeleniny.

Náš seriál vás tento týden provede úskalími její přípravy. Kořenová zelenina původem z Asie, je díky své variabilitě oblíbena snad ve všech kuchyních světa. Inspirovat se můžeme třeba v té francouzské. Je velmi pestrá. Vyniká promyšlenou kombinací použitých ingrediencí. A právě zelenina je její nedílnou součástí. Karotka patří k nejběžněji používané.

Konzumovat ji můžeme v mnoha úpravách. Syrovou, dušenou, vařenou nebo pečenou. Výborná je i grilovaná. Dá se zavařit, najemno nastrouhaná i usušit. A samozřejmě zamrazit. Pokud vlastníte odšťavovač, zkuste čerstvou mrkvovou šťávu. Nepoznali jste lepší.

Nepleťte si mrkev s karotkou. Ta se sklízí na jaře. Osm až deset týdnu po vysetí. Je drobnější, jemnější, sladší. Nedá se dlouho skladovat. Mrkev se sklízí na podzim. Kořen je delší, špičatý. Dobře skladovaná vydrží celou zimu.

Z Francie pochází i dnešní recept. Předkrm vás uchvátí dokonalou kombinací surovin i svou nezapomenutelnou chutí.

Glazírovaná sladkokyselá karotka

Budete potřebovat (na 4 porce):

700 g jarních mrkviček (nebo na tenká kolečka nakrájené mrkve)
50 g másla
2 ČL medu
6 PL suchého bílého vína
1 ČL citronové šťávy
sůl
čerstvě mletý černý pepř
zelená petrželka

Postup:

1. Mladé mrkvičky důkladně omyjte a očistěte. Nať neodstraňujte úplně, nechte na mrkvi cca jeden až dva centimetry.

2. V hrnci rozehřejte máslo a přidejte med. Až se rozpustí, přisypejte mrkev. Míchejte dokud cukr nezačne lehce karamelizovat. Přilijte víno a citronovou šťávu. Přikryjte pokličkou a na mírném plameni duste asi deset minut. Občas zamíchejte, aby se mrkev nepřipekla. Nakonec ji ještě jednou důkladně promíchejte, aby se potáhla vzniklým sirupem. Podávejte posypané nadrobno nasekanou zelenou petrželkou.