Budete potřebovat (na 4 porce):
700 g cukety
10 sušených rajčat naložených v oleji
2 cibule
2 stroužky česneku
300 ml zeleninové vývaru z kostky
sůl
mletý černý pepř
1 lžíci másla
1 lžíci hladké mouky
250 ml mléka
1 strouhaný muškátový oříšek
16 kusů lasagní
50 g strouhaného sýra
máslo na vymaštění zapékací mísy
Postup:
1. Cukety umyjte, podélně rozkrojte, vydlabejte vnitřky a zbytek nakrájejte na kostičky. Rajčata vyndejte z oleje, nechte odkapat a nakrájejte na kousky. Cibuli a česnek očistěte a nadrobno nasekejte.
2. Na velké pánvi zahřejte dvě lžíce oleje z rajčat a všechny připravené suroviny krátce osmahněte. Přilijte 200 ml vývaru, přiveďte k varu a poté vařte ještě asi pět minut. Podle chuti osolte a opepřete.
3. Předehřejte troubu na 200 °C. Na bešamel zpěňte v hrnci máslo, přimíchejte mouku a připravte světlou jíšku, kterou zalijte mlékem. Za občasného míchání nechte deset minut povařit, osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem.
4. Vymastěte zapékací mísu. Lasagne povařte v osolené vodě tři až pět minut. Předvařené lasagne spolu se zeleninou střídavě vrstvěte do zapékací mísy tak, aby poslední vrstvu tvořily lasagne. Všechno zalijte zbylým vývarem, bešamelem, povrch posypejte sýrem a upečte.