Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nesnídejte, zhubnete!, tvrdí odbornice na životní styl

Podle Martiny Králíčkové je snídaně jednou z největších dietních chyb, které děláme, pokud chceme zhubnout.
21. března 2013 | 06:00

Snídaně je prý nejdůležitější jídlo celého dne a bez ní se vůbec nedá zhubnout. Jenže česká odbornice tvrdí, že to vůbec není pravda. Kde je tedy pravda?

Bývalá modelka a autorka knihy Hubnutí bez diet a cvičení Martina Králíčková má jasno. Snídaně je jedna z největších dietních chyb, které děláme.

Vy tedy opravdu nesnídáte?
Dnes už ne. Pokud chci, aby mi vydržela energie co nejdéle a nespotřebovala jsem ji na zpracování snídaně, tak si dávám čerstvou ovocnou šťávu, nebo ovoce.

Kdy jíte první „normální“ jídlo?
Až tak ve dvě hodiny si dávám oběd.

Zdravá snídaně je základ
Autor: profimedia.cz
A neumíráte hlady?
Ale vůbec ne. Podívejte se, můj syn se zúčastnil basketbalového kempu, kde každé dopoledne tvrdě trénovali. A bez snídaně. Pili jen vodu. Nikdo rozhodně neomdléval únavou. Naopak všichni podávali skvělé výkony a snídali až po tréninku. Pravidelná snídaně je prostě mýtus.

I když ji doporučují všichni odborníci?
Jenž odborníci také říkali, že se děti nemají kojit, že máme pít hodně mléka, nemáme jíst máslo…a pak to všechno změnili. Za pár let možná přijdou na to, že snídaně je to nejhorší, co pro sebe můžeme udělat.

Řešila jste vy někdy nadváhu?
Ano. Měla jsem o čtrnáct kilo víc, než mám teď. Tehdy jsem snídala dva krajíce chleba s máslem a salámem nebo sýrem, někdy koláč či buchty. Později jsem změnila snídani na cereálie s mlékem nebo jogurtem, ovoce, plátek celozrnného pečiva a pomerančový džus. Přesně podle knih. Jenže jsem v obou případech byla hned po ránu nacpaná, unavená a měla kila navíc. Ale samozřejmě jen vynechání snídaně k hubnutí nestačí.

Bez snídaně se nedá zdravě zhubnout
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: připravila: vin