Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hubněte s úsměvem! Dietní tipy, které nebolí

Hubnout se dá i příjemně!
25. ledna 2013 | 11:00


Kdo říká, že drastické diety jsou jediná cesta ke štíhlé postavě? Někdy stačí jen pár drobných úprav jídelníčku nebo životního stylu, aby šla kila dolů jako po másle. Nebo po olivovém oleji – to už je jen na vás.

Dejte si chlapskou snídani

Celozrnný chléb a půlka grapefruitu jsou sice dietní, ale nezasytí vás na delší dobu. V jedné americké studii si dala polovina účastníků snídani bohatou na proteiny: míchaná vajíčka s toastem, a druhá pečivo a nízkotučný jogurt.

Kalorická hodnota byla stejná, ale ti, kdo si dopřáli proteiny, měli po zbytek dne menší hlad než „nízkotuční“. To dokazuje, že pořádná snídaně je opravdu základ dne. Zkuste si ráno vyhradit pár minut navíc a dopřát si vajíčka, omeletu nebo aspoň pečivo s kvalitní šunkou.

Netrapte se hlady

Není nic horšího než odkládat jídlo. Možná si v práci říkáte: „Ještě dodělám tohle, vyřeším tamto, zavolám tomu – a pak se najím.“ Takové dodělávání ale někdy trvá celý den. Výživoví poradci přitom upozorňují, že interval mezi jídly by neměl být delší než tři hodiny.

Když dlouho nejíme, máme větší sklon se následně přejídat a vybírat si jídla plná sacharidů a tuků. Žaludek se pak trápí a tělo si ukládá zbytečně velké zásoby. Vytvořte si rozvrh, podle kterého budete jíst v pravidelných odstupech. Pro případ, že se zaberete do práce, mějte vždy po ruce třeba oříšky.

Užívejte si jídlo

Tahle stará rada opravdu funguje. Zapište si za uši nebo na nástěnku, že jíst se má pomalu a soustředěně. Věnujte pozornost barvám, chuti i vůni pokrmu. Dobré jídlo, které si opravdu vychutnáte, vás zasytí víc než tři hamburgery zhltnuté na posezení.

...
Autor: Shutterstock

Vypněte mobil, počítač i televizi. Povoleno je jedině konverzovat s lidmi, se kterými stolujete. Že jíte většinou sami? Neberte jídlo jako nutnost, ale raději jako příležitost, kdy si můžete duševně odpočinout a srovnat si myšlenky.

Autor: mab