Úterý 3. prosince 2024
Svátek slaví Svatoslav, zítra Barbora
Zataženo, déšť se sněhem 4°C

Pozor, žhavé: Potraviny, co vás v zimě zahřejí!

Chilli papričky, nebo něco jemnějšího? Je to na vás.
28. prosince 2012 | 07:00

Jste zimomřiví? Pak byste měli vědět, že kromě čepice a šály vás skvěle zahřejí i určitá jídla. A nemáme na mysli horkou polévku! Některé potraviny to mají prostě "v sobě".

Tyhle přírodní zázraky pomáhají termogenezi - tedy přirozenému ohřívání našeho těla. Obsahují totiž látky, díky kterým tělo dokáže měnit kalorie v teplo.

Které to jsou?

Černý pepř

Obsahuje piperin, což je látka, která umí stimulovat nervový systém, a tak pomáhá naší termogenezi. Tím, že je trochu ostřejší, nás pepř navíc zahřeje i pocitově.

Chilli papričky
...
Autor: profimedia.cz

Ty fungují podobně jako pepř. Navíc ale obsahují látku zvanou capsaicin, která povzbuzuje krevní oběh. Garantujeme, že vám bude pořádné horko!

Náš tip: Jestli nejste zrovna příznivci pálivých jídel, zkuste jemnější verzi - čokoládu s chilli.

Zelený čaj

Možná byste to do něj neřekli, ale i zelený čaj umí povzbudit naši termogenezi. Podle vědců ji zvýší až o 50 %! Je to díky kofeinu a také díky antioxidantům, kterým se přezdívá katechiny.

Zázvor

Důležitá aktivní složka našeho favorita mezi kořením se jmenuje gingerol. Právě ona přispívá k tomu, že nás zázvor prohřeje až do konečků prstů. A ještě posiluje imunitu!

Náš tip: Zimní večery si můžete zpříjemnit zázvorovým čajem nebo třeba výbornými zázvorovými kostkami.

Zázvorové kostky

...
Autor: profimedia.cz

Na 35 kostek:

4 vejce
200 g rozinek
125 g másla nebo tuku na pečení
200 g práškového cukru
2 balení vanilkového cukru
1 lžíce mletého zázvoru
250 g hladké mouky
1 balení kypřicího prášku
150 g strouhané čokolády

Na polevu a zdobení:

100 g čokolády na vaření
sušené ovoce (meruňky, třešně, kandovaný zázvor)

Příprava:

Máslo ušlehejte s práškovým i vanilkovým cukrem a se zázvorem. Do vzniklé pěny přimíchejte vejce. Mouku smíchejte s kypřicím práškem, strouhanou čokoládou a rozinkami.

Směs po lžičkách přidávejte do vaječného krému. Těsto pak uhlaďte na plechu a pečte 25-30 minut na 180°. Nakonec ho přelijte rozpuštěnou čokoládou na vaření a ozdobte sušeným ovocem.

 

Autor: mab