Tyhle přírodní zázraky pomáhají termogenezi - tedy přirozenému ohřívání našeho těla. Obsahují totiž látky, díky kterým tělo dokáže měnit kalorie v teplo.
Které to jsou?
Černý pepř
Obsahuje piperin, což je látka, která umí stimulovat nervový systém, a tak pomáhá naší termogenezi. Tím, že je trochu ostřejší, nás pepř navíc zahřeje i pocitově.
Chilli papričky
...
Autor: profimedia.cz
Ty fungují podobně jako pepř. Navíc ale obsahují látku zvanou capsaicin, která povzbuzuje krevní oběh. Garantujeme, že vám bude pořádné horko!
Náš tip: Jestli nejste zrovna příznivci pálivých jídel, zkuste jemnější verzi - čokoládu s chilli.
Zelený čaj
Možná byste to do něj neřekli, ale i zelený čaj umí povzbudit naši termogenezi. Podle vědců ji zvýší až o 50 %! Je to díky kofeinu a také díky antioxidantům, kterým se přezdívá katechiny.
Zázvor
Důležitá aktivní složka našeho favorita mezi kořením se jmenuje gingerol. Právě ona přispívá k tomu, že nás zázvor prohřeje až do konečků prstů. A ještě posiluje imunitu!
Náš tip: Zimní večery si můžete zpříjemnit zázvorovým čajem nebo třeba výbornými zázvorovými kostkami.
Zázvorové kostky
...
Autor: profimedia.cz
Na 35 kostek:
4 vejce
200 g rozinek
125 g másla nebo tuku na pečení
200 g práškového cukru
2 balení vanilkového cukru
1 lžíce mletého zázvoru
250 g hladké mouky
1 balení kypřicího prášku
150 g strouhané čokolády
Na polevu a zdobení:
100 g čokolády na vaření
sušené ovoce (meruňky, třešně, kandovaný zázvor)
Příprava:
Máslo ušlehejte s práškovým i vanilkovým cukrem a se zázvorem. Do vzniklé pěny přimíchejte vejce. Mouku smíchejte s kypřicím práškem, strouhanou čokoládou a rozinkami.
Směs po lžičkách přidávejte do vaječného krému. Těsto pak uhlaďte na plechu a pečte 25-30 minut na 180°. Nakonec ho přelijte rozpuštěnou čokoládou na vaření a ozdobte sušeným ovocem.