Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Poznejte tajemství „živé“ stravy! Budete zdravá, štíhlá a fit!

Zkuste nový trend ve stravování: Raw food!
3. února 2013 | 06:00

Že jste o ní ještě neslyšela? Zkuste ji. Je výborným protipólem nekvalitního rychlého fastfoodového stravování a může se pro vás stát novou variantou zdravějšího životního stylu.


Nový výživový směr, „raw food“ neboli „živá strava“ vyznává heslo, že nejlepším kuchařem je sama příroda. Jako živou stravu označujeme jídla, která nebyla během přípravy zahřátá na více než 42 °C. Tato teplota představuje hranici, při které ještě dochází k zachování vitaminů a enzymů v potravě. Při vysokých teplotách je totiž většina živých látek v jídle zničena nebo přeměněna na jiné formy a vařením zbavujete potraviny jejich přirozené chuti. To pak vede k mnohdy zbytečnému používání řady koření, dochucovadel a soli.

Hlavně nevařit!
Jste příznivkyní zdravého stravování nebo jen chcete ochutnat něco, co jste dosud nepoznala? Tak neváhejte a vyrazte do nově otevřené restaurace Secret of Raw na pražském Žižkově. Název restaurace znamená v překladu tajemství syrové stravy, tedy stravování bez tepelné přípravy. Jak tady ale brzy poznáte, vůbec to neznamená, že takto připraveným jídlům něco chybí. Právě naopak. Dokážou si zachovat více zdraví prospěšných látek, protože jejich příprava probíhá mixováním, klíčením nebo vysoušením. Na první pohled nerozeznáte rozdíl od jídel připravených tradičním způsobem. Ten největší totiž spočívá v chuti.

Chcete si doma připravit oběd nebo večeři podle „živých“ zásad? Majitelka restaurace Secret of Raw Eva Kavková nabízí dva zajímavé recepty.

Avokádovo-kokosová polévka
Polévka
Autor: Restauace Secret of Raw

Složení: avokádo, kokosová voda, čerstvý kokos, chilli, kari, česnek, petrželka, citron
Postup:
Oloupejte zralé avokádo a zbavte ho pecky. Navrtejte kokos, slijte kokosovou vodu, kokos pak rozbijte a vydlabejte tvrdou část. Do vysokorychlostního mixéru vlože tyto připravené ingredience včetně ostatních a rozmixujte do hladkého krému. Servírujte v hlubokém talíři, dozdobte snítkou petrželky.

Raw pizza
pizza
Autor: Restauace Secret of Raw

Těsto: zlaté lněné semínko, mandle, cibule, tymián, rozmarýn, oregano
Zdobení: rajčatové pesto ze sušených rajčat, rukola, olivy, rajčata, kešu sýr
Postup:
Rozemleté a namočené lněné semínko rozmixujte s ostatními ingrediencemi na těsto. To pak vyválejte do tvaru pizzy a dejte do sušičky nebo trouby na 40°C sušit. Potřebujete sušičku s pláty bez středního otvoru. Těsto sušte dosucha. Namočená sušená rajčata rozmixujte do pasty a dochuťte bylinkami podle chuti. Hmotou pokryjte pizzu, přidejte rukolu, cherry rajčata, olivy a kešu sýr. Kešu sýr vyrobíte tak, že namočíte na několik hodin kešu ořechy, které pak rozmixujete a spojíte s citronovou šťávou. Nechte odležet v lednici.

Restaurace Secret of Raw
Autor: Restauace Secret of Raw

Autor: sim