Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Cena vody roste: Víme, jak na ní ušetříte!

Obyčejné sprchování vás přijde na méně peněz než vana!
26. ledna 2013 | 06:00

Dramaticky rostoucí ceny vody se pro mnoho domácností stávají strašákem. Ale nezvyšujete si spotřebu plýtváním? Projděte si naše tipy a dost možná přijdete na to, kde vám teče zbytečně.

Pozor na potrubí

Zkontrolujte, jestli vám někde nekape kohoutek nebo neprotéká voda toaletou. Další možností je narušené vodovodní potrubí. Pokud se vám zdá, že spotřeba příliš stoupá, zkuste si udělat malý test. Večer si zapište, kolik máte na vodoměru a ráno znovu. Přes noc nepouštějte žádný spotřebič a hodnoty porovnejte. Pokud by se lišily, vyplatí se nechat prověřit vnitřní rozvody.

Pitný režim je důležitý i v zimě
Autor: profimedia.cz
Hlídejte splachování

Splachovat toaletou pitnou vodou je velký luxus. Jednovyjde u staršího typu toalety zhruba na 10 litrů vody. U vícečlenných rodin se vyplatí vyměnit ji za novější typ, kde můžete zvolit mezi dvěma objemy, kdy ten menší má kolem tří litrů.

Sprcha ještě laciněji

O tom, že je levnější sprchování než koupání, se ví dávno. Ale víte, že může být ještě lacinější? Existují úsporné sprchové hadice, ke kterým navíc jdou přidělat speciální sprchové hlavice s dešťovým efektem.

Baterie s ryskou

Necháváte dlouho odtékat vodu, než je teplá tak akorát? Tak to do odpadu bez jakéhokoli využití posíláte 10 až 20 litrů vody. Zkuste termostatické baterie, které dokážou teplou a studenou vodu smíchají rychleji. Stačí nastavit teplotu vody, aniž byste ji pouštěli. Na baterii je nakreslená ryska a u ní hodnota 38 stupňů, která je ideální na sprchování i koupání. Jejich cena začíná kolem 1500 korun.

Baterie s vodní brzdou

Za zamyšlení stojí i typy pákových baterií, které jsou vybaveny systémem Eco-stop, takzvanou vodní brzdou. Dokáže snížit množství vody potřebné k běžnému mytí rukou až o 50 procent. Když nadzdvihnete páku, narazíte na zarážku asi v polovině běžného nastavení a voda teče slabším proudem. Když chcete proud silnější, zarážku překonáte. Cena této umyvadlové baterie začíná kolem 800 korun.

 Nové pračky a myčky šetří

Když srovnáte svou starou pračku s novějšími typy, můžete prát s poloviční spotřebou kolem 45 litrů vody. Navíc jsou vybaveny funkcí, která objem vody přizpůsobí váze náplně.

Místo mytí nádobí ručně se vyplatí myčka. Když budete mýt ve dřezu, vyjde vás to i s opláchnutím zhruba na 40 litrů vody. Při jednom mytí naplněné myčky potřebujete na jeden cyklus kolem 20 litrů.

Víte, že:

* Kapajícím kohoutkem zbytečně proteče 24 litrů za den.

* Silně kapající kohoutkem proteče 54 litrů za den.

* Protékající toaletou denně proteče 150 až 2 000 litrů denně.

* Koupání ve vaně vás vyjde na 150 litrů.

* Sprchováním spotřebujete podle délky jen kolem 30 až 80 litrů.

Dobrá balená voda není chemicky upravovaná
Autor: profimedia.cz

Autor: toma
Video se připravuje ...