Pátek 27. prosince 2024
Svátek slaví Žaneta, zítra Bohumila
Polojasno 2°C

V jogurtech z ČR bylo jedovaté olovo!

Ilustrační foto
18. ledna 2011 | 13:10

387 varování, mezi nimi 10 případů, kdy se objevil rakovinotvorný dioxin. Tak zafungoval Systém včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF) v uplynulém roce.

Mezi zdravotně závadnými potravinami, které tento systém odhalil, se v roce 2010 objevilo například toto:

- vepřové maso kontaminované vysokým obsahem bakterií, které pocházelo z Francie
- salmonela v čerstvých vajíčkách z Nizozemska
- kousky skla v pivu z Velké Británie
- hliník v instantních nudlích z Číny
- olovo v ovocném jogurtovém dezertu z ČR
- mrtvý hmyz v makaronech z Itálie
- hepatitida typu A v datlích z Alžírska
- hovězí maso z Velké Británie, u kterého nebyly provedeny testy na BSE (nemoc šílených krav)
- rtuť v rybách ze Španělska

Dostal se tento jogurt na pulty českých obchodů?

Blesk se zeptal mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna? „Případ olova v jogurtovém dezertu původem z ČR se týkal zásilky do Polska a je v současné době v řešení. Šlo o problematické stanovení limitů, o kterých se dále jedná.“

Systém RASFF

Evropská komise a systém RASFF spolupracují s varovným systémem Světové zdravotnické organizace (WHO), který se nazývá INFOSAN („International Food Safety Authorities Network“).

Tato síť ve více než 160 členských státech sdružuje kontaktní místa či národní střediska, která získávají od organizace WHO ve formě zpráv systému INFOSAN informace o problémech s bezpečností potravin a předávají je příslušným ministerstvům ve svých zemích. Systémy RASFF a INFOSAN spolupracují a případ od případu sdílí informace.

Autor: Veronika Kynclová, Krvs