Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Největší lež o tloušťce? Co je tučné, to je zdravé!

Dozlatova upečenou husičku, vepřové, zabijačkové pochoutky a mnoho dalších tučných jídel prostě milujeme. Lepší a zdravější variantou je dát si krůtí maso se zeleninovou přílohou.
19. listopadu 2010 | 05:00

Už nemusíte mít špatné svědomí, když si dáte na vánoce husu, namažete si chleba máslem nebo sádlem. Tuk je zdravý a naše tělo ho potřebuje. To alespoň tvrdí renomovaný německý vědec Nicolai Worm (59) z Mnichova.

Nutriční terapeutka Věra Boháčová však oponuje: „Tuky naše tělo potřebuje, ale není jedno, kolik tuků a jaké jíme.“

Také už se v těch škodlivých a zdravých tucích těžko vyznáte? Jeden odborník radí tuky z jídelníčku vymýtit, další je pro, aby se máslo nahradilo margarínem, a třetí hlásá: „Klidně si dejte sádlo, máslo i tučné maso.“ Jak to tedy vlastně je?

Proč jsou pro tělo tuky důležité?
Tuky jsou pro tělo životně důležité. Slouží jako zdroj energie, jsou také součástí buněk a starají se o jejich pružnost.

Kolik tuku se má zkonzumovat?
V posledních třiceti letech se prý podíl tuku ve stravě snižuje. Přesto lidé stále tloustnou. Jak to? Do lidského organismu se dostává více kalorií, protože strava je bohatší na uhlohydráty, cukr a škrob. Tyto látky podle vědce Nicolaie Worma způsobují hlad, a člověk proto jí častěji. „Světová zdravotnická organizace doporučuje konzumovat 30–35 % tuku z celkové denní energie, ale realita v ČR je mnohdy daleko vyšší,“ tvrdí nutriční terapeutka Věra Boháčová. Za zvýšenou tělesnou hmotností je nejen nadbytek energie, ale také nepravidelná strava a nedostatek pohybu.

Existuje dobrý a špatný živočišný tuk?
NE! Ale existuje dobrý a špatný cholesterol. Škodlivý je LDL cholesterol, na ten je potřeba si dávat pozor. Naopak nasycené mastné kyseliny prý zvyšují HDL cholesterol, který je prospěšný.

Podle Nicolaie Worma vědecké analýzy ukazují, že živočišné tuky v žádném případě nezvyšují riziko infarktu. „To ale není pravda,“ oponuje Pavel Suchánek, odborník na výživu z pražského IKEM. „Živočišné tuky, hlavně ty z mléka, zvyšují hladinu špatného cholesterolu,“ říká.

Kolik tuku mohu konzumovat?

„Ideální je, když tuky pokrývají 30–35 % z celodenního příjmu energie,“ tvrdí Suchánek i Boháčková. Sacharidů by mělo být 50–55 % z příjmu energie za den. „Pokud by naše strava byla složená z 50 % z energie z tuků, jak tvrdí Němec Worm, znamenalo by to nárůst tělesné hmotnosti, ale i dalších zdravotních rizik,“ dodávají čeští specialisté na výživu.

Jaký tuk se skrývá v...

HRANOLCÍCH
Při správné přípravě neobsahují mnoho tuku. Pokud se však jedna várka tuku ve fritovacím hrnci používá dlouho, vznikají nezdravé transmastné kyseliny.

CHIPSECH
Jsou velmi kaloricky vydatné! Obsahují tuky plné nevhodných nasycených mastných kyselin.

MLÉCE A SÝRU
V tučných mléčných výrobcích převažují nasycené mastné kyseliny, které by měly tvořit jen 10 % ze všech přijatých tuků, protože jednoznačně poškozují cévy.

MÁSLE
Obsahuje nasycené mastné kyseliny, které zvyšují hladinu cholesterolu, a tím i riziko srdečně-cévních chorob.

MARGARÍNU
Díky vyššímu obsahu nenasycených mastných kyselin je pro stravování vhodnější než máslo.

VEPŘOVÉM MASE
Libové je sice málo tučné, ale Češi ho jedí víc, než je zdrávo. A to i v jeho tučné podobě, jako je ovar, jitrnice či bůček. Tak překračují maximální denní limity mastných kyselin, které zvyšují cholesterol a následně se ucpávají tepny.

RYBÍM MASE
Je vynikajícím zdrojem prospěšných tuků omega-3, které jsou velmi důležité pro zdravé cévy a správnou funkci mozku a nervů.

VEJCÍCH
Jedno vejce má pouze 90 kalorií, obsahuje vysoce hodnotné bílkoviny, vitaminy, minerální látky a sedm gramů vysoce hodnotného tuku.

Co to znamená, když se řekne:

* Nasycené mastné kyseliny
V čem jsou: V másle, sádle, slanině, tučném mase, tučných mléčných výrobcích, uzeninách, ale i v kokosovém a palmovém oleji.
Co dělají: Zvyšují hladinu cholesterolu v krvi.

* Transmastné kyseliny
V čem jsou: V másle, ztužených tucích a v některých druzích trvanlivého a jemného pečiva, ve zmrzlinách.
Co dělají: Zvyšují hladinu cholesterolu, ucpávají cévy.

* Nenasycené mastné kyseliny
V čem jsou: V rostlinných olejích.
Co dělají: Dokážou pomoci při snižování hladiny cholesterolu.

* Vícenenasycené mastné kyseliny
V čem jsou: V rostlinných olejích a margarínech. Jsou i v rybích tucích, ořechách a semínkách.  
Co dělají: Mají příznivý vliv na srdce a cévy.

* Alfa-linoleová kyselina (omega-3)
V čem je: V tuku mořských ryb, lněném, řepkovém a sójovém oleji, dýňových semíncích.
Co dělá: Zlepšuje průtok krve, předchází vzniku krevních sraženin.

* Linoleová kyselina (omega-6)
V čem je: V rostlinných olejích, v ořeších, v mořských rybách.
Co dělá: Snižuje obsah cholesterolu

Autor: Iva Dvořáková, Lukáš Pfauser, lenak