Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Anna zhubla 82 kilo! Jak to dokázala?

14. října 2010 | 14:22

Třicetiletá Anna Calka z východopolského Lublinu ještě před rokem vážila 152 kilo. Lidé se jí posmívali, lékaři vyhrožovali invalidním vozíkem. Teď je z ní štíhlá, krásná a spokojená mladá žena.

Anna ve svém sportovním trikotu přitahuje pohledy všech mužů v posilovně, ve které tráví převážnou část dne. Nepracuje zde však už jen na své postavě. Nový koníček se stal jejím povoláním. Jako fitness trenérka pomáhá s formováním postavy klientům studia.

Ti mohou jen těžko uvěřit tomu, že sedmdesátikilová trenérka ještě nedávno vážila více než sto padesát kilo. Měla problémy s chůzí a pohybem vůbec. Výstup do druhého patra byl pro ni nadlidským výkonem. Lékaři ji upozorňovali, že skončí se zničenými klouby na invalidním vozíku.

Nelehký život „tlouštíka“

„Když vážíte tolik, kolik jsem tenkrát vážila já, všechno vám vadí. Dokonce i úplně obyčejné sluníčko. Hubení lidé jsou šťastní, když svítí. Tlouštíci trpí. Nedokážete si představit, jak se cítíte třeba v autobuse, když z vás pot leje proudem a všichni se odtahují a přecházejí jinam,“ svěřila se Anna.

Problémy s váhou měla Anna od dětství. Už na základní škole byla baculatá. Pak přišly obvyklé problémy dospívání a bylo hůř. „Zajídala jsem všechny starosti a váha narůstala. Zkoušela jsem různé diety, ale nic nepomáhalo. Vždycky zvítězil jo-jo efekt. Ručička váhy se nejen vracela na původní číslo před dietou, ale vždy byla o něco blíže děsivým sto padesáti kilům, až se nakonec přehoupla,“ vzpomíná Anna.

Zhubneš – vyhraješ

Tehdy se nešťastná paní Anna dozvěděla o fitness studiu, které vede Konrád Gaca, polský kulturista a propagátor zdravého životního stylu. Jeho akce „Zhubneš – vyhraješ“ přitáhla už stovky lidí, kteří mají menší či větší problém s nadváhou. A upoutala i Annu, pro kterou byla asi poslední šancí, jak zlepšit své zdraví a upravit svůj jídelníček.

„Je třeba si uvědomit, že samotná dieta bez podpory speciálních cvičení nepomůže. Ke každému, kdo přijde do našeho studia, přistupujeme individuálně. Sestavíme mu plán cvičení i jídelníček přímo na tělo,“ vysvětlil postup Konrád Gaca. Jen tak prý bude hubnutí úspěšné. To dokazuje i případ Anny, která je zatím jednou z nejúspěšnějších klientek. Boj proti obezitě se dokonce změnil v její životní vášeň.

„Ani ve snu by mě ani nenapadlo, že bych někdy mohla být trenérkou. Sport se mi nikdy nelíbil. Znala jsem ho jen z novin a televize. A teď pomáhám s cvičením všem, kteří chtějí zatočit s nadváhou, říká s úsměvem na rtech Anna.

„Zázračná“ dieta štíhlé Anny

Snídaně: ovesné vločky, vejce, žitný chléb, máslo
Svačina: čerstvé ovoce
Oběd: pečená vepřová panenka, kuřecí prsa, telecí maso
Večeře: zelenina, netučný sýr, pečená či dušena ryba

A samozřejmě různá cvičení závisející na zdravotním stavu, momentální hmotnosti i množství tělesného tuku a svalové hmoty (běh, jízda na kole, posilování a speciální trénink).

„Pokud se chcete trvale zbavit nadváhy, nepomůže vám přísný půst. Musíte upravit svůj jídelníček. Jíst pestrou a vyváženou stravu. Vážně brát musíte i cvičení. Bez pravidelného budování svalové hmoty přijde dříve či později jo-jo efekt a pracně shozené kilogramy se vám vrátí i s přídavkem,“ dodává ještě Konrád Gaca.

Autor: lena, Kšim