Co k snídani?
Snídaně by se měla skládat z malého množství sacharidů a většího množství bílkovin. Pokud je to možné, snězte i kousek čerstvé zeleniny.
Sacharidy:
jeden kousek celozrnného pečiva (50g)
Další možné varianty:
* chléb šumava nebo moskevský
* tři plátky sucharu
Bílkoviny:
Každý, kdo chce zhubnout, potřebuje velké množství bílkovin. Bílkoviny totiž přinášejí pocit sytosti, neukládají se jako tuky a hlavně vytvářejí svalstvo, které nám spaluje tuky. Nejčastější chybou při dietách je malé množství bílkovin, takže brzy dochází k jo-jo efektu.
Bílkovinné varianty:
* sýr cottage (150 g)
* sýr typu eidam (80g)
* šunka krůtí nebo kuřecí nebo libová vepřová (100g)
* Svačinka, Polabské mlékárny (150g)
* Lučina linie nebo Biaktiv (100g)
* dvě vejce (míchaná nebo vařená)
* Hermelín figura (100 g)
* pomazánka z polotučného tvarohu s bylinkami (150 g tvarohu)
Můžete si dát polovinu z množství bílkovin a druhou polovinu z jiných (například půl kelímku cottage plus 50 g šunky)
Co k svačině?
Nezapomínejte ani na svačiny. Pomůžou vám překlenout únavu pozdního dopoledne, zrychlí metabolismus a usnadní hubnutí.
Doporučujeme:
* 3 až 5 dl jogurtového mléka bez příchuti – kefír, podmáslí, acidofilní mléko nebo Activii bílou nebo ovocnou
* tvaroh Ovofit light 150 g
* sýr eidam 30% tuku (50 g) plus 1 kus ovoce (maximálně 200 g)
* šunka (80g) plus zelenina
* jogurt – bílý: do 3,5 % tuku jakýkoli (150-200 g)
* ovocné: Diavita nebo Jogobella light nebo Yoplait light
* Activia lehká a fit (1-2 kusy)
* polotučné mléko (5 dl)
NEZAPOMEŇTE
Na svačinu není vhodné jíst jen ovoce a zeleninu, proto se k nim snažte vždy přidat potravinu s vyšším obsahem bílkovin (sýr, šunka, tvaroh).
Oběd:
* kuřecí nebo krůtí maso (150 až 200 g)
* ryby nebo plody moře (200 až 300 g)
* libové hovězí, telecí, vepřové (100 g)
+ 200 až 300 g zeleniny
Může být i zelenina zapečená se sýrem (max 100 g sýra), prohřátá se šunkou (150 g), šmakounem (200 g) nebo s čímkoli z tofu (150 až 200 g). Můžete zkusit i květák s vejci (1 až 2) nebo brokolici se sýrovou omáčkou apod.
* poloviční příloha (150 g brambor nebo 100 g vařených těstovin nebo vařené rýže)
* Zcela navíc může být jakákoli polévka, zeleninová nebo vývar. Zelenina může být jako salát nebo vařená, dušení či pečená.
Pozn. může být i studený oběd (lze vyměnit s večeří) a místo malé přílohy přidat kousek pečiva.
Svačina
Stejná jako dopoledne.
Večeře
Večeře musí být podávaná nejpozději dvě hodiny před spaním, ale večer už si nedávejte žádné pečivo ani přílohy!
Salát (400 g zeleniny) nebo vařená (může být i mražená zeleninová směs).
* tuňák v oliv. oleji nebo krabí tyčinky (150 až 200 g)
* Hermelín figura (100 g)
* balkánský sýr, mozzarella, eidam (100 g)
* opečené kousky kuřete (150g)
* 2 vejce
* olomoucké tvarůžky (150 až 200 g)
* pomazánka z tvarohu, rybiček a cibule
Celkem za den mějte:
* 1 kus pečiva
* poloviční přílohu
* 1 kus ovoce
* minimálně 500 g zeleniny