Čtvrtek 21. listopadu 2024
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Oblačno, sněžení 2°C

Ovocné diety: Nezhubnete, zato vám zničí zuby!

Fotografie
23. března 2010 | 17:11

Věříme, že ovoce je dietní a zdravé. Děláme vše pro to, abychom ho jedli co nejčastěji. Jablko v kabelce, banány a hrozny na stole v kanceláři, k večeři ovocný salát. Může se nám to však krutě vymstít.

Netušíme totiž, že se ručička váhy naopak může posunout směrem nahoru.

Poradny dietologů se plní ženami, které v honbě za štíhlou postavou jí celý den jen ovoce a pijí 100% ovocné džusy. A jejich hmotnost i přes "drastickou" dietu stále stoupá.

Denně pět porcí

Možná si teď vzpomenete na stále omílané doporučení výživových poradců a lekařů. Sníst denně pět porcí ovoce a zeleniny. Dietologové toto doporučení v žádném případě nepopírají, jen upřesňují, že převažovat musí zelenina. A to v poměru 4:1.

Autor: archiv

Jak to tedy je

Nelze popřít, že ovoce je zdravé. Je plné vitamínů, minerálních látek, vlákniny a antioxidantů, které chrání náš organismus. Ale...

Zapomínáme na to, že ovoce, stejně jako jiné potraviny, obsahuje kalorie. Na rozdíl od zeleniny ho proto nemůžeme jíst v neomezém množství. Zvláště některé druhy. Důvodem je vysoký obsah cukru. Konkrétně cukru ovocného, tedy fruktózy.

Monosacharidy (jednoduché cukry) v ovoci obsažené, jsou nejrychlejším zdrojem energie. Rychle zvyšují hladinu krevního cukru. V těle se fruktóza mění na glukózu. Ta je pak krví  dopravován do svalů a do tukové tkáně, kde se může ukládat.

Pozor na sladké ovoce

Ovoce v průměru obsahuje 220 kJ. Samozřejmě záleží na druhu a stupni zralosti. Čím zralejší je plod, tím vyšší obsah cukru má. Při redukční dietě by proto denní příjem ovoce neměl být vyšší než 250-300 g.

Vybírejte proto raději méně sladké druhy. Napovědět vám může i naše tabulka. Druhy s vyšším obsahem cukru, jako je hroznové víno, některé odrůdy jablek, hrušky nebo banány si dopřejte pouze občas a v menším množství nebo jako součást tvarohových dezertů. Přidat ho můžete i do bílého jogurtu.

Vyvarovat byste se měli i sušeného ovoce. V průměru totiž ve 100 g obsahuje 1000 kJ, banány dokonce 1360 kJ. Konzumujte ho pouze ve velmi malém množství, při nepřekonatelné chuti na nějaký pamlsek.

Jak "sladké" je vaše oblíbené ovoce

Všechny uvedené hodnoty platí pro jeden kus ovoce, pokud není stanoveno jinak. Údaje v závorkách představují odpovídající množství cukru.

• meruňka 0,45 g fruktózy (špetku cukru)
• mandarinka 0,5 g (špetka)
• švestka 1,6 g (velká špetka)
• čerstvý fík 2 g (1/2 čajové lžičky)
• osm třešní 2,4 g (1/2 lžičky)
• 1 plátek cukrového melounu 3 g (přes 1/2 lžičky)
• kiwi 3 g (přes 1/2 lžičky)
• pomeranč 3,6 g (přes 1/2 lžičky)
• pět jahod 4 g (1 čajová lžička)
• sklenice pomerančové šťávy 5 g (1 čajová lžička)
• banán 5,5 g (1 čajová lžička)
• malé mango 6 g (1 čajová lžička)
• grapefruit 7 g (1 a 1/2 lžičky)
• jablka Golden Delicious  11 g (2 lžičky)
• hruška 11 g (2 lžičky)
• jablko Granny Smith 8 g (1 a 1/2 lžičky)
• hroznové víno (hrozen 500 g) 39 g (téměř 8 čajových lžiček)
• hrst rozinek 8,7 g (téměř 2 lžičky)
• hrst sušených jablečných křížal 8 g (1 a 1/2 lžičky)

Pozor si dejte i na džusy

Pijete jen ty 100%, protože neobsahují přidané cukry? Pak nikdy nezhubnete. Nesmíte totiž zapomínat na to, že jsou plné kalorií a cukrů obsažených v ovoci. A protože se džusy většinou dělají z ovoce přezrálého, je jich tam někdy i víc než ve slazených nápojích. Například 100% jablečný džus obsahuje v 1 litru až 110 gramů sacharidů a 450 kalorií.

Pokud si tedy džusy nedokážete odepřít, řeďte je alespoň v poměru 1:2 s neperlivou vodou.

Jak si udržet zdravé zuby
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Zuby ničí nejen špatná hygiena, ale i ovoce

Nadměrná konzumace ovoce vám může poškodit i chrup. Zubům totiž škodí nejen cukry v ovoci obsažené, ale i ovocné kyseliny. Ty totiž nevratně naleptávají zubní sklovinu a zubovinu. Jde především o koncentrované ovocné džusy a citrusové plody.

S čištěním zubů po konzumaci ovoce či džusů však nejméně půl hodiny počkejte. Čerstvě naleptaná sklovina se totiž mechanickým působenám zubního kartáčku poškodí ještě víc. Po třiceti minutách se ale kyseliny přirozeně neutralizují našimi slinami.

Na jablko před spaním zapomeňte

Zbaví vás sice plaku, ale rozhodně není vhodnou náhradou zubního kartáčku. Nejenže způsobuje poškození zubní skloviny, problémem mohou být i zbytky v mezizubních prostorech, které mohou být zodpovědné za vznik zubního kazu.