Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

DIETA 2010: Prášky na hubnutí poškozují zdraví

S pilulkami na předpis se kšeftuje i na internetu. Ale pozor, ne každému dělají dobře.
26. ledna 2010 | 07:49

Také jste již zkusili všechno možné a stále se nevejdete do kalhot? Hubli jste s Atkinsonovou dietou, jedli podle Štefana Margity? Dieta dle krevních skupin ani dělená strava nezabrala? Takže jediné, co jste stále ještě nevyzkoušeli, jsou léky na hubnutí, které může doporučit a napsat lékař.

V současné době je k dispozici pouze několik léků, u kterých byla prokázána účinnost a bezpečnost. „K léčbě obezity pomocí pilulek na předpis by měl lékař přistoupit až tehdy, selžou-li dietní, režimová a pohybová doporučení,“ říká doktorka Erika Matějková z Centra pro léčbu obezity a zdravého životního stylu. „Ale moc se neradujte. Tyto léky mají také mnoho vedlejších účinků a ani cena není nejnižší,“ dodává Matějková.

Na černém trhu je seženete, ale…
Některé ženy si shánějí tyto léky na černém trhu na internetu. Často zaplatí daleko vyšší cenu, než za předepsané preparáty, nebo jsou napáleny a přijde jim prázdné balení. Ale pozor: také můžete zjistit, že léky u vás vyvolají nepříjemné vedlejší účinky, nebo si dokonce může poškodit zdraví.

Léky k léčbě obezity na předpis

MERIDIA A LINDAXA
Tabletky, jejichž účinná látka Sibutramin navozuje pocit sytosti a zároveň zvyšuje energetický výdej. Současně při jeho užití se snižuje neovladatelná chuť na sladké.

Vedlejší účinky: zvýšení tlaku a srdeční frekvence, pocení, sucho v ústech, zácpa, nespavost, úzkostnost a pocity na zvracení.

Kdy se lék nesmí užívat? Lékař vám tento lék předepíše pouze v případě, že neužíváte antidepresiva, netrpíte duševní poruchou či poruchou příjmu potravy, nemáte kardiovaskulární onemocnění.

Výhoda: jeho dlouhodobé užívání je bezpečné na rozdíl od dříve oblíbeného, dnes už na trhu nedostupného adipexu (zlatá vejce).

Cena: kolem 320 Kč na měsíc.

XENICAL
Tento lék obsahuje jako účinnou látku Orlistat, který snižuje až o 30 % vstřebávání tuků ze zažívacího traktu. Co se stane ale se zbylými nestrávenými tuky? Vyloučí se stolicí.

Vedlejší účinky: průjmovitá, na tuky bohatá stolice, častější nucení na stolici až únik stolice, plynatost a bolesti břicha.

Kdy se lék nesmí užívat? Tento lék vám lékař nepředepíše, pokud trpíte onemocněním žlučových cest, nedostatkem vitaminů, poruchou jaterních a ledvinových funkcí.

Výhoda: lék usnadňuje hubnutí a zároveň neovlivňuje kardiální systém.

Cena: 84 tobolek za 1850 Kč

I prášky na předpis se dají »přejíst«
Nečekejte, že vás tyto léky zachrání. „Jsou to jen pomůcky, které zvýší rychlost hubnutí o 10–20 %,“ říká doktorka Matějková. Fungují, když se zkombinují s pohybovým a redukčním programem. „Pokud se ale budete i nadále přejídat, léky vám nijak nepomohou,“ tvrdí Matějková.

Více o obezitě, její léčbě a snižování váhy se dozvíte na www.obezita.com

Autor: Iva Dvořáková