Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Oklamte svůj hlad aneb Úspěšné triky proti přejídání

K snídani si dejte cereálie
26. října 2009 | 11:07

Jak se najíst a přitom nepřibrat? Pokud se budete rozumně stravovat, ušetříte nejen kilojouly, ale pocit nasycení vám vydrží po celý den.

Hlavní zásadou správného stravování je nikdy netrpět hladem. Pokud máte pocit, že vám už brzy bude "škvrkat" v břiše, sáhněte po něčem malém, jako je kousek ovoce, zeleniny nebo müsli tyčinka. Jednoduše po drobnosti, která utiší vaše chuťové buňky. Pokud to necháte zajít příliš daleko, určitě se vám stane, že brzy nekontrolovaně vyjíte celou ledničku. No a jak tomu zabránit?

Jezte pravidelně, ale málo
Chcete-li předejít pocitu hladu, důkladně si hlídejte pravidelný příjem malých dávek jídla. Nejenže tím rozběhnete svůj metabolismus, ale hlavně zabráníte nepříjemnému "škvrkání" v břiše a následně nekontrolovaným útokům na nezdravé jídlo v rychlém občerstvení.

Snídaňové cereálie
Autor: en.wikipedia.org

Snídaně je základ
Jak se ráno najíte, takový budete mít celý den. To však neznamená, že se máte najíst k prasknutí. Vsaďte na kvalitní cereálie, které vás dostatečně zasytí a hlavně zabrání poklesu hladiny krevního cukru na celé dopoledne. Právě tento pokles má za následek pocit hladu i přesto, že jste před malým okamžikem dojedli.

Vsaďte na podmáslí
Podmáslí ma jedinečnou schopnost tlumit hlad. Bílkoviny, které obsahuje, totiž stimulují vyplavování hormonů, které snižují chuť k jídlu a naopak zvyšují pocit sytosti. Při jeho koupi ale buďte opatrní. Vybírejte jen takové, které má nízký obsah laktózy. V opačném případě si koledujete o zažívací problémy a přibírání na váze.

Pomocník banán
Sáhnout po tomto ovoci můžete vždy, když vám už nesnesitelně kručí v břiše a do oběda je daleko. Banán je svého druhu jediné ovoce, jehož cukr se rozpustí v organismu jako první a dodání energie pocítí člověk téměř okamžitě. Ale i zde platí pravidlo - všeho s mírou. Na více než jeden banán zapomeňte!

Banány podporují koncentraci mozku, 100 g obsahuje 1,7 mg hormonu serotoninu.
Autor: Michal Protivanský, Dušan Křístek, SHUTTERSTOCK.COM

Autor: lesk.sk