Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Senzační objev: Hnědý tuk vám spálí přebytečné kalorie

Senzační objev: Hnědý tuk vám spálí přebytečné kalorie
10. prosince 2009 | 05:00

Není tuk jako tuk! Věděli jste, že v těle máte dva druhy tukových buněk? Ty bílé jsou příčinou vaší nadváhy, hnědé tukové buňky naopak přebytečná kila úplně roztaví.

Bílá tuková tkáň totiž slouží jako zásobárna energie a chrání nás před chladem, zatímco hnědý tuk kalorie naopak spaluje a přitom generuje velké množství tepla. Jde vlastně o takové malé elektrárny v našem těle, které bez přestání pracují.

Odborníci byli dlouho přesvědčeni o tom, že ve velkém množství se hnědý tuk vyskytuje jen u novorozenců, kteří potřebují velké množství tepla. Nové studie ale dokázaly, že ho lze nalézt i u dospělých jedinců, bohužel však v relativně malém množství.

Nejvíce ho bylo nalezeno u mladých žen, které kvůli absenci svalové hmoty potřebují výrobu tepla 'dohnat' jiným způsobem. Nejméně ho naopak měli starší muži s nadváhou.

Přední světoví odborníci teď zjistili, jak hnědé tukové buňky v těle fungují a jejich výzkumy potvrdily, že i relativně malé množství hnědé tukové tkáně v těle, přibližně 100 gramů, dokáže denně spálit i několik set kalorií.

"Potřebujeme teď jen zjistit, zda jsou obézní lidé natolik dobře izolovaní před chladem, že jejich hnědé tukové buňky prostě nemusí pracovat nebo zda jsou obézní právě proto, že jsou tyto buňky nějakým způsobem poškozené," řekl profesor Alexander Pfeifer z Farmaceutického centra ve Washingtonu, který se výzkumem zabývá.

Pokud by se tedy podařilo vyrobit lék, který by tvorbu a funkci hnědých tukových buněk stimuloval, nemuseli by už lidé s nadváhou držet drastické diety, a snížil by se tak počet lidí, kteří zbytečně zemřou kvůli zdravotním komplikacím s obezitou spojených. Nahromaděná bílá tkáň, která obezitu způsobuje, je zdrojem takových závažných zdravotních problémů, jako je cukrovka nebo problémy se srdcem a krevním oběhem.

Pokusy prováděné na laboratorních myších jsou zatím úspěšné, můžeme tedy doufat, že nový lék bude brzy vyvinut a schválen.

A než se vědcům podaří lék vyvinout, nemusíte zoufat!

Už zítra vám totiž přineseme seznam 50 nejúčinnějších spalovačů,
které rázně zatočí i s bílou tukovou vrstvou.

Autor: INT, lena