Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

DIETA 2010: 10 největších dietních chyb

Pozor na dietní omyly, které vám redukci váhy mohou jen zkomplikovat.
27. ledna 2010 | 08:43

Nejlepší dieta je nejíst! Zhubnete s light potravinami! To nejsou zaručené rady, jak účinně shodit. To jsou dietní omyly, které vám redukci váhy jen zkomplikují.

„Paradoxní je, že omylů se dopouštějí nejvíc lidé, kteří se o sebe starají, připravují si jídelníček a počítají kalorie,“ říká nutriční terapeutka Věra Králová.

1. Hladovka je nejlepší cesta k hubnutí
Ne, naopak. Je to nejhorší varianta. Hladovka je zátěží pro organismus a může se podepsat na zdravotním stavu. Raději než hladovku je možné cca 1–2x za 14 dní zařadit tzv. odlehčovací den, při němž se konzumuje např. ovoce nebo zelenina.

2. Nejlepší tuk při hubnutí? Žádný tuk!
Při redukci hmotnosti je nutné tuky omezovat, ale ne vylučovat! Nahraďte živočišné tuky rostlinnými (např. olivovým, řepkovým). Příjem tuků by neměl klesnout pod 20 % a neměl by převyšovat hodnotu 35 % denního příjmu.

3. S jedním jídlem denně se hubne snadněji
Chyba! Opak je pravdou. Pokud bude tělo dostávat energii pouze jednou denně, začne si ji ukládat v podobě tukových zásob. Tomu zabráníte tím, že si jídlo přes den rozdělíte do 4–5 menších dávek v intervalu 2,5–3 hodin.

4. Čím rychleji zhubnu, tím lépe
Rychle shozené kilogramy samozřejmě potěší každého, kdo s nimi zápasí. Jenže jakmile se vrátíte k původnímu jídelníčku, ztracená kila jsou zase zpět. Doporučuje se hubnout pomalu, a to 0,5 kg, max. 1 kg za týden. Tím se zabrání známému jo-jo efektu.

5. Jíst se nesmí po 17. hodině
Základem redukční diety je pestrá a vyvážená strava rozdělená do pravidelných cca 4–5 denních dávek. Poslední jídlo dne si dejte 4 hodiny před tím, než si jdete lehnout.

6. Po přílohách se tloustne
Ve snaze zhubnout si lidé často servírují například svíčkovou bez knedlíků nebo guláš bez chleba. Raději se dejte kompletní pokrm, ale v menší porci. Na tučné omáčky zapomeňte. Z příloh vybírejte brambory, celozrnné těstoviny, rýži natural.

7. Po light potravinách se hubne
Označení light může být dobrým pomocníkem. Poukazuje na snížený obsah tuku nebo cukru. Aby light potraviny plnily v redukční dietě svou roli, je třeba jimi nahradit neodlehčené potraviny a nemyslet si, že když jíte light potraviny, nemusíte hlídat jejich množství.

8. S tabletami se zhubne bez práce
To je omyl! Na trhu se sice objevuje široká škála přípravků (tablety, čaje, kapky aj.), které slibují trvalé hubnutí bez práce. Mohou sloužit pouze jako podpůrný prostředek, váhu však nesnižují.

9. Vegetariánstvím ke štíhlosti
Mnoho lidí sází na vegetariánství v domnění, že jde o zaručenou cestu, jak zhubnout. Výsledkem však může být pravý opak – nárůst kilogramů. I při této stravě je potřeba hlídat si porce a kalorie.

10. Hubne se při jakémkoli cvičení
Vůbec ne! Musí se cvičit delší dobu, protože tuky se začínají odbourávat zhruba po 30 minutách. Pravidelnému cvičení je také třeba přizpůsobit jídelníček.

Autor: Iva Dvořáková