Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Domácí rady, které vás zbaví bolesti hlavy

8. listopadu 2017 | 11:20

Co uděláte, když vám začne třeštit hlava? Sáhnete po pilulce. Máme pro vás mnohem šetrnější a stejně účinný způsob, jak se utrpení zbavit i bez chemie.

Bolest hlavy se zpravidla dostavuje, když podceníte pitný režim. Pokud totiž nedodáte tělu dostatečné množství tekutin, zhoustne vám krev, zpomalí se zásobování buněk kyslíkem a vás začne bolet hlava.

Pokud už je pozdě a problémy začaly, vypijte vodu se šťávou z půlky citronu, překvapivě ale podobně účinkuje i šálek horkého kuřecího vývaru posypaný petrželovou natí, nebo čaj z čerstvých borůvek, které pomáhají uvolnit napětí nejen v hlavě. Připravíte ho tak, že rozmačkané borůvky zalijete šálkem vroucí vody, necháte deset minut louhovat a potom zcedíte.

Pokud normálně příliš neholdujete kávě, dvojité espresso může bolest zablokovat, protože kofein podporuje prokrvení. Zdravější alternativou vhodnou pro ty, které pijí kávy příliš, je ibiškový čaj.

Bylinky na bolest hlavy

Léčivou moc devětsilu lékařského znali bylinkáři už ve středověku. Uvolňuje křeče, tlumí bolest a uklidňuje. Ale raději si ho kupujte v lékárně a nevyrábějte si tinktury ani čaje z vlastnoručně nasbíraných bylin. Lístky a kořínky devětsilu totiž mají jedovaté části. Stejně tak jsou velmi účinné tinktura nebo čaj z vrbové kůry. Obsahují sloučeniny kyseliny salicylové, které tlumí bolesti.

Při lehkých až mírných bolestech hlavy vyzkoušejte také aromaterapii neo akupresuru. Vmasírujte pár kapek mátového oleje na spánky a ukazováčky jemně položte zároveň na oba konce obočí. Najdete tam malou prohlubeninku, na kterou zatlačte, a vydržte dvě až tři minuty. Zmírnění bolesti můžete docílit také lehkým tlakem a krouživými masážními pohyby přímo v místě, které vás bolí nejintenzivněji, nebo ve středu mezi obočími.

Cviky proti bolestem hlavy

Bolesti hlavy vás můžou často přepadnout pokud sedíte denně většinu času shrbení za počítačem. Řešením je po hodině práce vstát a jít se na pět minut projít nebo alespoň protáhnout a hlídat si, abyste měli při práci ruce na psacím stole vodorovně.

Nenáročné cvičení na ztuhlé krční svaly můžete provádět téměř kdykoli. Pravou rukou si sáhněte na levé ucho, potom pomalu táhněte hlavu doprava, vydržte až do chvíle, kdy ucítíte, jak se vám svaly napínají. Pak si strany vyměňte a celý postup opakujte. Pravidelně také cvičte cviky proti bolestem zad.

Když už se bolest hlavy rozjede, pomůže vám také studený obklad. Do látkového pytlíku vložte drcené ledové kostky nebo použijte studený gelový polštářek. Pak si ho na tři minuty přiložte na čelo, šíji nebo spánky podle toho, kde cítíte největší napětí. Na chvíli sundejte a přiložte znovu. Opakujte několikrát.

Babské rady proti bolestem hlavy

Pokud si opravdu nechcete vzít léky, vyzkoušejte osvědčené babské rady. Rozkrájejte syrové brambory na plátky a dejte si je na čelo a spánky. Pomáhají také obklady ze studené čerstvé okurky nebo silný čaj z majoránky.

Vyzkoušejte také střídání teplot. Ve vaně si pouštějte na šíji chvíli teplou a chvíli studenou vodu. Pokud nemáte možnost jít do sprchy, přikládejte si na krk střídavě chladný a teplý obklad. Také kyslík dokáže s tělem zázraky. Takže se nevymlouvejte na počasí a udělejte si patnáctiminutovou procházku. Nezapomeňte zhluboka dýchat a nechoďte příliš rychle.

Paralen, nebo ibalgin?

Když už dojde na léky na bolest hlavy, je dobré vědět, po jakých sáhnout. Zabere vám paracetamol i ibuprofen, pozor byste ale měli dávat na něco jiného! Máte-li problémy s játry, prodělali jste nemoc s nimi spojenou, užíváte další léky nebo si trochu častěji přihnete ze skleničky, pak byste na paracetamol měli raději zapomenout. Paracetamol totiž právě játra poměrně silně zatěžuje.

Jinak je ale tato léčivá látka skutečně o něco šetrnější než ibuprofen. Ten zase zatěžuje žaludek a střeva, a navíc může ovlivňovat srážlivost krve. V případě, že máte žaludeční vředy, vřed na dvanácterníku, Crohnovu chorobu nebo užíváte léky na ředění krve, pak si ibuprofen rozhodně neberte.

Autor: brig