Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bolí mě hlava! Je to migréna?

14. května 2010 | 08:51

Bolest hlavy může mít téměř tři stovky různých příčin. Za bolestí se totiž může skrývat nervozita ze zkoušky, migréna, ale i nádor na mozku. Nedávný průzkum prokázal, že hlava občas bolí šedesát čtyři procent Čechů a čtvrtinu z nich dokonce víc než jedenkrát týdně. Patříte sem i vy?

Při každé bolesti hlavy je nutné pátrat po příčině. Smůlu mají lidé, jejichž rodiče trpěli migrénou. Ta je totiž v polovině případů dědičná a může zaútočit už u kojenců. Návaly bolesti u těch nejmenších přicházejí po dobu jedné až dvou hodin, ale těžko vás napadne, že by to mohla být zrovna migréna.

Starší dítě také může mít problém s tím, jak má bolest hlavy definovat. Často pak zmatečně říká, že ho bolí bříško nebo ouško. Velký problém je, že když máte migrénu jako dítě, většinou zabere obyčejný prášek. Braní léků se tak stane zvykem, ale v dospělosti, kdy se bolest stupňuje, si jich budete muset vzít i několik za den. Pak je třeba hledat prapříčiny bolesti nebo alespoň jiné způsoby léčby.

Tepna v normálním stavu (nahoře) a při migréně (dole)
Autor: infografika Blesk

Jak stanovit diagnózu?

● Začněte si všímat, kde bolest útočí. Pokud vás totiž bolí celá hlava, migréna za tím nebude. Ale pokud útočí jednostranně a pulzuje stejně jako vaše srdce, je čeho se bát.

● Dalším poznávacím znamením je délka bolesti. Migréna vám totiž vezme 4 až 72 hodin klidu, které provází nevolnost. Bolest hlavy mívá kratší trvání.

● Typickým znakem migrény je přecitlivělost. Jakákoli lehká fyzická námaha, hluk nebo ostré světlo totiž bolest zhoršuje. Definitivní diagnózu ale nechte na lékaři. Nejenže lépe rozpozná projevy, ale především vyloučí, že jde o závažnější nemoc, jako například nádor na mozku.

Co ji spustí?

Často je spouštěčem stres a nedostatek spánku. Tělo ale úzkostnou bolestí hlavy reaguje i na nedostatek cukru (hypoglykemie) nebo na hormonální změny. Někteří lidé jsou citliví i na víno, sýr a ořechy.

Co všechno může migrénu vyvolat? Stres, hormonální změny, alkohol, nedostatek spánku, nebo změny počasí...
Autor: infografika Blesk

Komu hrozí?

Migréna si zas až tolik nevybírá, ale je pravda, že se víc objevuje u kuřáků, lidí, na které je velký tlak (například profesní), u žen, které berou hormonální antikoncepci, nebo u lidí, kteří se často přejídají, nebo naopak hladoví. Migrénou trpí 18 % všech žen a 6 % mužů.

Co pomáhá?

Nejčastěji se užívá paracetamol a nesteroidní antifl ogistika jako Ibuprofen, Ibalgin nebo Nalgesin S. Z přírodní medicíny zabírá lístek řimbaby na chleba s máslem nebo čaj z kozlíku lékařského. Pomáhá také sáček ledu na spánky nebo cvičení mimických svalů.

Autor: Jitka Pekařová