Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češi mají lék na rakovinu, ale nemají sponzora!

Takto vypadá zvětšená rakovinná buňka prsu - ilustrační foto
22. listopadu 2010 | 06:32

"Máme ho a víme, že funguje," to o svém léku proti rakovině prohlašují brněnští vědci Petr Sova a Adolf Mistr. Za vývoj látky LA-12 byli nominováni na prestižní vědecké ocenění Česká Hlava. Přišli však o sponzora, protože ten zkrachoval. Přesto tvrdí: Do šesti let můžeme začít léčit.

Dlouholetý výzkum přináší konečně své ovoce. Čeští chemici Petr Sova a Adolf Mistr, kteří látku LA-12 objevili, jsou si nyní jisti, že látka, která je spojením platiny a uhlovodíku získaného z ropy, funguje. Otázkou pouze zůstává, na které typy nádoru bude nejúčinnější a v jakém složení. A tady může nastat problém. Vědci totiž nemají peníze na další výzkum, uvedli to v rozhovoru pro MF Dnes.

Zahraničí se nabízí, stát na nás kašle

Až doposud vývoj léku sponzorovala firma Pliva-Lachema. Ta však spěje ke krachu a finančně podporovat náročný výzkum si již dále nemůže dovolit. Kolem vědců krouží zahraniční firmy, ale vědci by kvůli pacientům uvítali, aby se našel sponzor, který zaručí, že lék bude skutečně plnit svůj účel. Tedy léčit ty, kterým může pomoct.

Od státu si přitom vědci nic neslibují. Ani morální podporu. "Česká republika totiž zrovna morální podporou moc neoplývá, mnozí vás od bádání spíš odrazují. Všichni, kteří něco v České republice dokázali, to dělali proti všem, trpce poznamenal vedoucí projektu Petr Sova.

Lék funguje

O funkčnosti léku jsou vědci přesvědčeni. "Víme, že sloučenina LA-12 funguje. Jde pouze o celkové vyladění produktu. Při optimálních podmínkách bude lék za šest let připraven k nasazení," uvedl Sova, který upřesnil, že lék bude účinný v boji proti pevným nádorům, tedy nádorům na orgánech (nikoli například proti leukémii),

Univerzální lék totiž podle něho neexistuje a za jeho života ani existovat nebude. Cesta se bude ubírat laděním účinných látek tak, aby byly co nejúčinnější v boji proti konkrétnímu typu zhoubného onemocnění.

Autor: ap, Kšim