Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Svědí mě tam dole: Podívejte se, co jsou nejčastější příčiny!

  • Zvláště léto je vůči různým infekcím zcela nekompromisní.
    24. července 2016 | 06:00

    Jsou věci, o kterých se nemluví. Určitě se u skleničky vína nebudete svěřovat své kamarádce, proč vás krucinál pořád svědí v pochvě, ať děláte, co děláte. Navíc to není zrovna jednoduché – ulevit si tak, aby si toho nikdo nevšiml.

  • Bakteriální vaginóza

    Pozor, aby nešlo o nějakou chorobu!
    Autor: Shutterstock.com
    Jedno z nejčastějších gynekologických onemocnění, za která si do velké míry můžeme samy. K bakteriální vaginóze dochází v okamžiku, kdy je narušeno pH ve vaší pochvě. V tu chvíli se totiž přemnoží bakterie a způsobí infekci. Ta bývá provázena, podobně jako kvasinková infekce, svěděním a také silným výtokem se specifickým odérem. 
  • Kvasinková infekce

    Chcete krásné tělo do léta? Vyzkoušejte některé z těchto sportů!
    Autor: Shutterstock.com
    Kvasinky máme přirozeně v sobě. Konkrétně tu Candida albicans, která funguje v náš prospěch. Ale to jen do chvíle, než se přemnoží. Teď v létě bychom si na ně měly dávat větší pozor, protože těmto malým mrškám se daří dobře ve vlhkém a teplém prostředí, takže mokré plavky, které na sobě máte celý den, jsou pro ně dokonalou živnou půdou. Kromě toho ale souvisí i s životním stylem, například přemíra cukru ve stravě může pH narušit – stejně jako užívání antibiotik nebo častý stres. Kvasinková infekce se projevuje také bílým hustým výtokem. 
  • Podrážděná pokožka

    I od holení vás může svědit tam dole.
    Autor: Shutterstock.com
    Nemusí jít rovnou o nějakou nemoc nebo infekci. Nepříjemný pocit svědění může být klidně od toho, že vaše pokožka, která je v oblasti genitálu velmi citlivá, špatně reaguje na nějakou látku – třeba parfemovaná mýdla – nebo třeba na nešetrný způsob holení. V takovém případě byste se měla zamyslet nad nákupem kosmetických přípravků přesně určených pro vaši intimní hygienu. A místo sexy roztomilých krajkových kalhotek na chvíli sáhněte po obyčejných bavlněných. To pohodlí za to stojí. 
    Video se připravuje ...
    Magistra Jana Doležalová radí, co dělat při prvotních příznacích infekce. • VIDEO: Marie Šilhová
  • Ekzém nebo lupénka

    svědí vás tam dole?
    Autor: Shutterstock.com
    Jestli máte diagnostikovanou nějakou kožní nemoc, ať už jsou to ekzém nebo lupénka, moc dobře víte, s čím máte tu čest. A jaké to je, když neužijete léky nebo mastičky. Ačkoliv máte už vytipovaná místa na těle, kde se objevují nejčastěji, občas se s tím můžete setkat i mezi nohama. Zkuste pak třeba koupel z ovesných vloček. A hlavně se poraďte s lékařem, co na to užívat. Nezapomínejte: prostředí genitálu je extrémně citlivé, tak ať si neublížíte.
  • Pohlavní nemoci

    Autor: profimedia.cz
    Asi to slyšet úplně nechcete, ale svědění bývá také jedním z častých příznaků některých pohlavních chorob. Konkrétně kapavky, chlamydií, herpesu nebo trichomoniázy. V některých případech může svědění přecházet až do pálení nebo bolesti. Jestli se k tomu přidá některý z dalších příznaků pohlavních nemocí, jako jsou  třeba pálení při močení, bolest při sexu, zapáchající výtok nebo kožní změny v oblasti genitálu, neváhejte ani chvíli a nechte se vyšetřit. A došlápněte si na toho, kdo vám to způsobil. 
  • Hormony

    Omluvte mou podrážděnost. To ne já, ale hormony!
    Autor: Shutterstock.com
    Jak svatí na orloji. Naše hormony se nám neustále mění, jejich hladina je ovlivněna jak naším ženským cyklem, tak i věkem. A právě tyto změny mohou zapříčinit to, že máte chuť ukousat si prsty, jen abyste se neškrábala tam dole! Pokud se k tomu přidá vaginální suchost, máte to nad slunce jasné. Stejně tak může být svědění způsobeno užíváním parfemovaných hygienických potřeb. Poraďte se se svým lékařem, který vám pravděpodobně předepíše hormonální mastičku, která vám uleví od problémů. 
  • Lichen sclerosus

    I časté záněty by pro vás mohli být signálem, že něco není v pořádku.
    Autor: Shutterstock.com
    S největší pravděpodobností jste se našla v některém z výše popsaných stavů, ovšem za nepříjemné svědění v oblasti vulvy může někdy i nemoc lichen sclerosus. Je to poměrně vzácné dermatologické onemocnění, které nemá jasnou příčinu – i když někteří lékaři si myslí, že to může mít co do činění s hormony, případně abnormální funkcí imunitního systému. Každopádně se projevuje bílými fleky na kůži a častější je u mužů než u žen. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...