Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Časté infekce močových cest? Může jít o rakovinu! Riziko mají hlavně kuřáci!

Bolest v podbřišku nemusí být jen signálem infekce, ale třeba i rakoviny.
8. června 2015 | 06:00

Trpíte často infekčním onemocněním močových cest? Tak si dejte pozor, protože podle poslední studie můžou být opakující se problémy s infekcemi spojeny s rakovinou močového měchýře. Příznaky obou nemocí si jsou totiž velmi podobné.

Pozorovat na sobě příznaky rakoviny, pokud se vám někde neobjeví bulka, je v počátečních stadiích téměř nemožné. Jinak tomu není ani u karcinomu močového měchýře, který je stejně nebezpečný jak pro ženy, tak pro muže. Toto varování ale směřuje hlavně k ženám. U nich totiž bývají příznaky často zaměňovány za prosté záněty.

V nedávné době totiž provedl tým lékařů z univerzity ve Wisconsinu rozsáhlou studii, ve které došel k závěru, že může existovat spojitost mezi častými infekcemi močových cest a výskytem rakoviny močového měchýře. Lékaři totiž někdy podceňují možnost tohoto onemocnění.

Ženy v ohrožení

"Mnoho praktických lékařů, kteří vidí pacientku s příznaky infekce močových cest, nebere v úvahu, že by mohlo jít o rakovinu," varuje lékař Kyle Richards, vedoucí celého výzkumu. Příznaky karcinomního onemocnění totiž mohou být velmi podobné zánětům. Jsou to hlavně bolest v podbřišku a krev v moči. 

Studie se zúčastnilo 9236 mužů a 2896 žen, kterým během jednoho roku byly diagnostikovány zánět nebo krev v moči a kteří se poté museli potýkat s rakovinou. Přesné pojmenování nemoci pak trvá mnohem déle u žen než u mužů. Podle Richardse je to proto, že záněty jsou u něžného pohlaví poměrně běžné, a tak ne vždy lékaře napadne sledovat v tom něco vážnějšího.

Kouříte? Zvyšujete riziko až o polovinu

Pokud se tedy pacientovi často vrací infekce, měl by tomu věnovat větší pozornost, případně vyhledat i jiného lékaře, aby si udělal nezávislý názor. Při jakékoliv nejasnosti by doktor měl provést rozbor moči a ultrazvukové vyšetření, popřípadě rentgenové vyšetření za pomoci kontrastní látky, která má odhalit nepravidelnosti stěny močového měchýře.

.........
Autor: Shutterstock.com

Samozřejmě opakující se infekce neznamenají vždy rakovinu. Mohou být způsobeny třeba nedůkladnou hygienou, nošením špatného prádla nebo špatným pitným režimem. Karcinomu lze předcházet zdravým životním stylem a neužíváním některých farmaceutik, která poškozují buňky stěny močového měchýře, které jsou pak náchylnější k onemocnění. 

Stejně jako u dalších nádorových onemocnění, může i na tomto mít svůj podíl kouření. „Kouření může za přibližně třetinu všech případů tohoto onemocnění u žen a více než polovinu všech případů u mužů,“ varuje profesor Marek Babjuk, předseda České urologické společnosti.

Video se připravuje ...