Středa 18. prosince 2024
Svátek slaví Miloslav, zítra Ester
Oblačno 7°C

Bramborák 11krát jinak: Se škvarky, mrkví nebo chřestem

Bramboráky se většinou smaží na oleji, ale lze je také péci na sucho.
28. února 2015 | 06:00

Možná budete překvapená, kolik variací na téma bramborák se po Česku připravuje. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty na tuto krajovou specialitu. V tradičním duchu i s trochou inovací ve stylu asijské či francouzské kuchyně.

 

Jemně pikantní chuť této "obyčejné" křupavé placky z nastrouhaných brambor spolehlivě vezme dech každému cizinci. Ale i našinec může být variací na téma této tradiční české speciality zaskočen.

Jihočeská cmunda, nasucho pečené sejkory, kramfleky, jenerálky, baštýřové, pastušky – a kdovíjak ještě se bramboráku přezdívá – mají totiž mnoho podob. Základem jsou samozřejmě strouhané brambory, ale přísady dělají z bramboráku specialitu, která se mnohdy liší nejen krajově, ale i vesnici od vesnice. Není na škodu jich vyzkoušet více, třeba vám bude nějaký chutnat ještě více než váš dosavadní rodinný oblíbenec.