Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bolí vás kosti a máte deprese? Pak vám možná chybí vitamin D!

  • Nedostatek vitaminu D může také poškodit a oslabit zuby a způsobit infekci v ústech.
    28. února 2015 | 06:00

    Zima už je dlouhá a sluníčko se na nás pousměje zatím jen tak sporadicky. Člověk tedy může mít pocit, že nedostatek vitaminu D lze svést na počasí. Přitom stačí bohatě 5 až 10 minut denně na sluníčku, abychom se dostatečně zásobili. Lze ho získat i z jiných zdrojů, jako jsou ryby, mléko, vajíčka, nebo v případě nouze i z doplňků stravy. Nikdy však nepodceňujte jeho nedostatek, může přispět k rozvoji závažných zdravotních problémů, jako je roztroušená skleróza.

  • Bolest kostí a svalů

    Každý pohyb cítíte a máte pocit, že vás přejel parní válec? A to jste ani nebyli nikde cvičit, ani jste nevyvíjeli jinou aktivitu, která by bolest mohla způsobit! Ráno se vám třeba hůř vstává z postele a cítíte se tak nějak "zatuhlí". Může to být právě nedostatkem vitaminu D. Bolest pohybového aparátu je s tímto deficitem spojena poměrně úzce.
    Bolesti kloubů mohou být způsobeny i nedostatkem vitaminu D.
    Autor: Shutterstock.com
  • Často máte špatnou náladu

    Každý člověk někdy poznal, co to znamená podzimní/zimní splín. Když už ho člověk sám neprodělal, určitě ví o někom ze svého okolí, koho to trápí. Právě špatná nálada může být také důsledkem nedostatku vitaminu D. Ten totiž pomáhá vyplavovat hormon štěstí serotonin. A pokud vitaminu máme málo, hormon nemá šanci se příliš vyplavit a pro člověka je pak vyčerpávající držet úsměv na rtech a na svět pohlížet optimistickým pohledem.
    Depresi a špatnou náladu může způsobit nedostatek vitaminu D.
    Autor: Shutterstock.com
  • Máte nadváhu nebo jste obézní

    Samotná obezita nemá sice s nedostatkem vitaminu D nic společného, za to mohou tuky. Jejich vyšší koncentrace totiž ovlivňuje hladinu vitaminu D v krvi. To proto, že je rozpustný v tucích. Takže čím více tělesného tuku máte, tím více se v těle bude ředit. Jestli jste obézní nebo máte nadváhu, pak byste měli zvážit, zda nebrat vitaminové doplňky.
    Přibírání na váze může být způsobeno zdravotním problémem, o kterém třeba ani nevíte.
    Autor: Profimedia.cz
  • Jste častěji nemocní

    Vitamin D je v našem těle důležitý pro správné fungování imunitního systému. Pokud ho má člověk nedostatek, oslabí se a tělo je pak náchylnější k infekčním onemocněním, jako je například chřipka. Naopak dostatek vitaminu D snižuje rizika respiračních onemocnění. Zvláště v zimních měsících by člověk měl hlídat dostatečný přísun déčka.
    Letos je průběh chřipky trochu odlišný, než jak jsme zvyklí. Nástup je pomalejší a trvá delší dobu.
    Autor: Profimedia.cz
  • Silné astma u dětí

    Jestliže je malé dítě vystaveno nedostatku vitaminu D, pak se u něj mnohonásobně zvyšuje riziko toho, že u něj propukne astma. A to mnohem silnější, než kdyby bylo jinak zdravé. Proto kromě sebe hlídejte přísun vitaminu i u svého dítěte.
    http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
    Autor: Archiv online Blesk pro ženy
    Autor: shutterstock.com
  • Hrozí roztroušená skleróza

    Existuje spojitost mezi nedostatkem vitaminu D a rozvojem roztroušené sklerózy u některých jedinců. Pokud si člověk hlídá dostatečný přísun déčka, může to považovat za jednu část prevence proti této chorobě. Podle studií byli k roztroušené skleróze mnohem náchylnější lidé ze zemí, kde není dostatek slunečního záření.
    Roztroušená skleróza
    Autor: Profimedia.cz
  • Problémy se zuby

    I když jsme tady už o vlivu vitaminu D na kosti hovořili, zuby nejsou kost ve svém pravém slova smyslu. Každopádně pokud budeme tohoto vitaminu mít málo, způsobíme si v dutině ústní pořádný zmatek. Zuby mohou totiž začít vypadávat, protože nebudou pevně ukotveny k lebeční kosti. Tvoří se více zubní kazy a infekční onemocnění. U dětí, pokud nemají dostatek déčka, může dojít ke zpoždění vývoje jejich chrupu.
    Nemocný zub musí ven!
    Autor: Shutterstock.com

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...