Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Drobné potíže, které mohou ohrozit zdraví! Co by vás mělo varovat?

  • Jestliže chrápete a přes den jste pak unavení, může jít o spánkovou apnoi. A ta v důsledku může vést až k onemocnění srdce.
    25. července 2015 | 06:00

    Silná bolest na hrudi, krvácení nebo náhlé trauma. To jsou všechno viditelné příznaky, kvůli kterým vyhledáte lékařskou pomoc. Jenže pak existuje spousta potíží, které vidět nejsou nebo kterým nepřikládáme takovou váhu, přitom nám mohou způsobit závažné zdravotní problémy. Věděli jste, že chrápání může být jedním z počátečních příznaků srdečních problémů? 

  • Hubnete, aniž byste se o to snažili

    Rychlý úbytek na váze může značit třeba demenci nebo Parkinsonovu chorobu.
    Autor: profimedia.cz
    To by byla krása, kdyby šlo hubnutí samo, aniž byste se o to museli nějak přičinit, že jo? Jenže každá mince má dvě strany. A jestliže někdo začne podezřele rychle hubnout, aniž by se o to snažil, znamená to, že něco s jeho tělem není v pořádku. Za normálních okolností jdou totiž kila dolů v důsledku snížení energetického příjmu a zvýšení energetického výdeje. Svou roli v tom, jakým směrem se hýbe ručička váhy, hraje samozřejmě i věk.

     

    Pokud ale ztratíte během půlroku až roku více než 5 procent své tělesné hmotnosti, aniž byste drželi dietu, měli byste vyhledat lékařskou pomoc. Úbytek váhy může být znakem rakoviny, demence, Parkinsonovy choroby, diabetu nebo zvýšené funkce štítné žlázy. 

  • Bolí vás břicho trochu jinak

    Vaginální mykóza ohrožuje ženy hlavně v letních obdobích.
    Autor: Profimedia.cz
    Kdybyste měli letět k lékaři s každou bolestí břicha, pravděpodobně byste brzy nedělali nic jiného. Důvodů, proč zde cítíme bolest, může být mnoho. Od zažívacích potíží přes namožené břišní svaly, menstruaci až k infarktu. Jak poznat, kdy může být bolest nebezpečná a je nutné vyhledat lékařskou pomoc? 

     

    Ve chvílích, kdy bolesti předcházel nějaký úraz, je spojena s bolestí na hrudi, zvracíte, bolí vás silně v boku nebo je vaše břicho nafouklé, není dobré otálet. 

  • Nemůžete popadnout dech

    Jestliže nemůžete popadnout dech, aniž byste vynaložili nějaké větší úsilí, může jít o srdeční slabost.
    Autor: Shutterstock.com
    Důvodů, které vedou k dušnosti, je nepočítaně. Může to být způsobeno zvýšenou fyzickou zátěží, nachlazením nebo i nadváhou. V takových situacích není nutné běžet okamžitě k lékaři. Může za tím ale být třeba astma, pak je lékařská péče nevyhnutelná... Pozor si mají dát zejména lidé s alergií a ti, kdo mají astma v rodině.

    Zbystřit byste ale měli i ve chvíli, kdy je dušnost spojena ještě s bolestí na hrudi, otoky nohou, vysokou horečkou, zimnicí, modráním konečků prstů nebo rtů. Může jít totiž o srdeční slabost.

  • Bolí vás hlava

    Bolest hlavy není dobré vždy podceňovat.
    Autor: Shutterstock
    Co je na bolesti hlavy znepokojivého? Vždyť koho nebolí hlava alespoň jednou týdně, jako by nebyl. Na vině jsou menstruace, stres, migrény, chronická bolest hlavy. S tím vám doktor pravděpodobně nepomůže, respektive vám poradí, ať si vezmete prášek proti bolesti. 

    Podle Leony Štěpkové, lékárnice z Alphega v Hostomicích nad Bílinou, by měl člověk vyhledat lékaře v případě, kdy se objeví i doprovodné symptomy. Těmi nejčastějšími jsou bolesti v týle, vysoká horečka, omezení hybnosti, ztráta orientace, nevolnost, rozostřené vidění nebo velmi trýznivá bolest hlavy.

  • Máte horečku

    U chřipky se může objevit teplota kolem 39 až 40 °C.
    Autor: Profimedia.cz
    Horečka je obranná reakce organismu ve chvíli, kdy tělo bojuje s nějakou infekcí nebo virem, ať už je to způsobeno chřipkou nebo třeba úrazem. Během horečky se zaktivují bílé krvinky, ty začnou bojovat se škodlivými látkami, které se v těle objevily, a snaží se je zneškodnit. Proto není dobré ji hned srážet. Ovšem horečku může způsobit třeba i přehřátí organismu při úžehu.

     

    Lékaře byste měli vyhledat ve chvíli, kdy rtuť teploměru vyšplhá nad 39 °C, případně pokud horečka trvá déle než tři dny. Na pohotovost ale vyrazte okamžitě, pokud horečku provázejí halucinace, zmatenost, apatie, podrážděnost, křeče, dehydratace, ztuhlý krk nebo silné bolesti hlavy.

  • Chrápete

    Chrápání
    Autor: Shutterstock.com
    Jeden by řekl, že chrápání člověka zavede spíše do manželské poradny než k lékaři. Ale jsou situace, kdy tuto nepříjemnost není radno podceňovat a je dobré vyhledat odbornou pomoc. Jestliže se budíte ráno odpočatí a svěží, pak své chrápání nijak řešit nemusíte, alespoň ze zdravotního hlediska. Pokud je ale chrápání prokládáno vzdechy a funěním, ráno jste unavení a přes den se vám chce spát, pak lékaře rozhodně navštivte. Může jít o příznaky spánkové apnoe, která v některých případech může vést až k srdečním a cévním problémům.
  • Máte nezvyklou barvu stolice

    Víte, jakou barvu má vaše stolice?
    Autor: profimedia.cz
    Žluče, které se nám tvoří v játrech, nám pomáhají při trávení potravy a také jsou zodpovědné za to, že má naše stolice hnědou barvu. Tedy alespoň většinou. Jindy může být červená, to potom, co jste snědli kopu řepy nebo třeba brusinek. Vždy jde ale o chvilkovou záležitost. Jestli si ale všimnete, že je stolice červená nebo tmavě hnědá delší dobu a nemá na to vliv jídlo, podělte se o svůj problém s doktorem. Může to značit krvácení někde v gastroenterologické oblasti a je důležité co nejdříve odhalit příčinu. Tou můžou být třeba prasklý vřed, ale i rakovina. Problémy s trávicím ústrojím bývají spojeny i s bolestí břicha, nevolností nebo zvracením.
  • Nemůžete uhasit žízeň

    Správná hydratace totiž zaručí, že všechny tělesné funkce pracují na "plné obrátky".
    Autor: profimedia.cz
    Teď během horkých dnů není nic neobvyklého, že člověka sužuje neustálá žízeň. Buďte ale obezřetní. Pokud totiž stále pijete, ale nemáte potřebu jít na záchod, pravděpodobně budete dehydratovaní. Pokud berete léky na krev, diuretika nebo antidepresiva, tak si raději přečtěte příbalový leták, protože žízeň bývá jedním z vedlejších účinků.

     

    Jestliže je ale žízeň doprovázena otoky nohou nebo přibýváním na váze, může to být známkou onemocnění srdce nebo ledvin. Žízeň spojená s častým močením je ale i příznakem cukrovky druhého typu. Jestli jste dehydratovaní, tak po doplnění tekutin žízeň zmizí. Pokud ji však pociťujete neustále, i když pijete, a objevují se nevolnost, závrať nebo rozmazané vidění, pak byste se měli nechat zkontrolovat od lékaře.

  • Pálí vás žáha

    Pálení žáhy
    Autor: Shutterstock.com
    Pálení žáhy potká za život většinu z nás. Často bývá způsobeno bujarým večírkem, nezvyklým jídlem nebo i pitím kávy. Pak si stačí vzít prášek, který pálení uhasí. Jestli se objeví jednou za čas, není nutné tomu věnovat větší pozornost. Pokud vás začne obtěžovat čím dál tím častěji, zpozornět byste měli.

     

    Stejně jako tehdy, když se objeví při běžných činnostech – jako třeba při chůzi. Pak totiž bývá častým příznakem anginy pectoris nebo jiného onemocnění srdce. 

  • Bolí vás svaly

    Bolest svalů může v konečném důsledku vést až k selhání ledvin.
    Autor: Shutterstock.com
    Bolest svalů člověk očekává většinou ve spojení s fyzickou aktivitou. Někdy to tělu může trvat až 48 hodin, než si uvědomí, jaký "záhul" svaly dostaly. Pokud ale bolest přijde zničehonic, je mnohem horší než obvykle a cítíte se slabší, vaše moč má tmavou barvu, tak může jít o příznak rhabdomyolýzy související s úrazem či velkou námahou. Může k ní však dojít i vlivem infekce, která se usídlila v těle. Při ní dochází k rozkladu tkáně kosterní svaloviny, ta se pak uvolňuje do krevního oběhu. Bohužel je nebezpečná pro ledviny, takže pokud se tento stav neřeší, může dojít až k jejich selhání.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...