Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nohy oteklé z vedra: Jak si pomoci? Vyzkoušejte tyto cviky!

  • Otékají vám nohy v létě? Vyzkoušejte tyto cviky!
    27. července 2016 | 06:00

    Máte v létě také nohy jako konve? Není se čemu divit, teplé počasí a častější otoky nohou spolu souvisí. Když ale správně ulevíte žilám, už vás nebude vůbec nic trápit. Kromě cvičení, která vám pomohou v akutních situacích, tak i zdravá strava může působit preventivně. 

  • Co oteklé nohy způsobuje?

    Oteklé nohy mohou značit i rakovinu děložního čípku.
    Autor: Shutterstock.com
    Dolní končetiny mohou otékat z různých důvodů. Když pomineme tak závažné příčiny, jako jsou srdeční onemocnění, porucha funkce ledvin nebo metabolické choroby, zbývá jeden hodně častý důvod. A tím je zhoršená funkce žilního systému. Když žíly dobře nefungují, krev má problém vzdorovat zemské gravitaci a vracet se z nohou nahoru zpět k srdci a plicím. Není divu, že jí menší či větší množství zůstává v oblasti kotníků či lýtek. Tam pak způsobuje to, že jsou nakonec nohy oteklé.
  • Máme se otoky znepokojovat?

    Jedním z příznaků rakoviny mohou být i otoky nohou.
    Autor: Shutterstock.com
    Otoky na dolních končetinách, které se opakují, určitě není dobré přehlížet, protože se může jednat o jeden z příznaků chronického žilního onemocnění. „Chronické formy žilního onemocnění člověka přímo neohrožují na životě, ale hodně zhoršují kvalitu života,“ říká Petra Zimolová, specialistka na žilní choroby z pražské Fakultní nemocnice Motol. Na počátku onemocnění ještě otoky chybějí a pacient zejména pociťuje bolesti, jejichž intenzita se mění a u nichž nelze přesně určit, odkud vycházejí. Bez včasné diagnostiky a léčby se však nemoc může rozvinout, přidají se další bolesti, otoky, únava. Nejtěžším projevem chronického žilního onemocnění dolních končetin může být až otevřený bércový vřed.
  • Můžeme si pomoct jídlem?

    Váha
    Autor: Profimedia.cz
    Změna jídelníčku je účinná. Především je důležité se nepřejídat, protože obézní lidé trpí chronickým žilním onemocněním daleko častěji než lidé s normální hmotností. Stejně jako nadměrná váha, škodí žilám i zácpa. Obsah střeva, který v něm zůstává příliš dlouho, střevo roztahuje, a tím se utlačuje žilní systém v pánvi. Proto je důležité jíst stravu s vysokým obsahem vlákniny, pít dostatek tekutin, které kromě jiného přispívají k lepšímu proudění krve, a omezit ve stravě živočišné tuky a jednoduché cukry.

    Čtěte také: Jak zhubnout o pět kilo za měsíc? Někdy stačí, když přestanete solit!

  • Jaké potraviny jsou nejlepší?

    Celozrnné těstoviny
    Autor: Shutterstock.com
    Mezi potraviny doporučené proti otokům patří pohanka, ovoce, zelenina, citrusové plody, luštěniny, těstoviny, celozrnné pečivo, rýže nebo červená řepa. Naopak nevhodné jsou potraviny konzervované, polotovary, smažená jídla, dorty a sušenky.
  • Nejlepší cviky proti unaveným nohám

    Autor: Shutterstock.com
    Když už se otoky objeví, můžete si pomoct i nejrůznějšími cviky. Sundejte si boty a choďte střídavě po patách a po špičkách alespoň deset minut. Vytáhněte se na špičky a přenášejte váhu postupně na paty a zpátky. Opakujte alespoň 20krát. Chvíli se zkuste soustředit jen na sebe: přeneste váhu na vnější hrany chodidel a znovu se projděte po místnosti. V kanceláři si pak sedněte na okraj židle. Narovnejte se, obě chodidla dejte na zem. Pak se střídavě opírejte o paty a o špičky. Opakujte alespoň 20krát. Natáhněte končetiny před sebe a pomalu postupně propínejte a krčte chodidla jedné a druhé nohy. Opakujte 20krát.
  • Kdy vyrazit k lékaři?

    Autor: Shutterstock.com
    Právě kvůli tomu, že opakované otoky mohou být příznakem choroby, konzultace u lékaře je žádoucí. „Pokud při vyšetření zjistím, že pacient trpí žilní nedostatečností, doporučím mu režimová opatření a předepíšu léky, které se odborně nazývají venofarmaka. Jejich role je během léčby důležitá, neboť podporují žilní oběh, zmírňují v žilách vysoký tlak, zpevňují žilní stěnu, zlepšují průtok krve žilami, a tak zasahují již na úplném počátku procesu změn žilní stěny,“ vysvětluje doktorka Zimolová.

    Vyzkoušejte také babské rady, které mohou proti oteklým nohám pomoci. Jaké to jsou se dočtete ZDE.

Autor: lac
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...