Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Máte nohy jako konve? Zkuste tonic nebo grapefruity

  • Oteklé nohy jsou v létě mnohem častější nejen kvůli teplému počasí. Lidé více cestují a tráví čas vsedě, s nohama svěšenýma dolů.
    27. června 2015 | 06:00

    Zujete boty a na kotnících se vám červenají otlaky od páskových sandálků, které jste měla celý den na sobě? Ačkoliv jste nedělali nic jiného než obvykle, nohy vás pálí a bolí a kotníky v záplavě otoků zmizely do neznáma? V létě otoky nohou totiž trápí mnohem více lidí než jindy. A to nejen z důvodu většího tepla. 

  • Odhalte příčinu

    Vyvarujte se v létě oteklých nohou!
    Autor: Shutterstock.com
    Od těhotenství přes chronickou žilní nedostatečnost, lymfatické otoky až po špatný životní styl – důvodů otoků je mnoho. V létě se ale s otoky nohou potýkají i ti, kteří s tím jinak nikdy problémy nemají. "V teplých letních měsících se například daleko více cestuje a také rychleji nastupuje dehydratace organismu. Cestujeme často delší dobu a sedíme v poloze se svěšenými končetinami. Tak se v nich hromadí krev, zpomaluje se průtok, objevují se různé nepříjemné symptomy včetně otoků,“ vysvětluje důvody otoků doktorka Jana Vojtíšková.

  • Pijte hodně vody

    Nedostatek vody vás nejen dehydratuje, ale také se vám v těle budou udržovat škodlivé látky, které vám mohou uškodit.
    Autor: Shutterstock.com
    Může vám to znít jako paradox, ale jedním z důvodů oteklých nohou je odvodnění celého organismu. Voda, kterou pijeme, hydratuje naše tkáně a pomáhá k očistě těla filtrací škodlivých látek. Když nebudete svůj organismus dostatečně zalévat, bude si vodu schraňovat a schovávat na horší časy, což se projeví právě otoky. U žen bývají nejčastější u prstů na rukou a kotníků na nohou. Nepleťte si ale pojmy s dojmy. Pití alkoholu, stejně jako kávy, se do toho nepočítá. Tyto tekutiny naopak odvodňují, a tak je potřeba tekutiny zase někde jinde doplnit. 
  • Dejte si tonic

    Tentokrát použijte tonic jako lék na oteklé nohy, nikoliv na pití.
    Autor: Shutterstock.com
    Tonic si dejte nikoliv k pití, ale jako léčivou vodu pro vaše oteklé kotníky. Zní to divně, ano, ale skutečně to pomáhá. Konkrétně bublinky a chinin, které zmírní zánět. Pozor ale na to, aby nápoj nebyl studený z ledničky, ideální je pokojová teplota. Doporučujeme, abyste si po bublinkové lázni opláchli nohy ve vodě, pokud se nechcete přilepit k podlaze.
    http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
    Autor: Archiv online Blesk pro ženy
  • Omezte sůl

    sůl
    Autor: Shutterstock.com
    Nemusíte zrovna patřit mezi ty, kteří ještě ani neochutnají jídlo, a už se sápou po solničce. Stačí, aby ve vašem jídelníčku zaujímaly svá čestná místa uzeniny nebo polotovary, a vaše tělo bude plné soli. A právě to může být příčinou vašich oteklých nohou. Ostatně celkový životní styl se na otocích podepisuje. Další rizikové faktory, které mohou váš problém zhoršovat, jsou třeba obezita nebo kouření. 
  • Hýbejte se!

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Cvičení totiž stimuluje krevní oběh a zabraňuje městnání krve v dolních končetinách. "Pravidelný pohybový režim i během dne je však zcela zásadní. Doporučujeme mírnou cyklistiku, plavání, svižnou chůzi. Nedoporučuje se naopak posilování,“ popisuje doktorka Jana Vojtíšková. Dalším sportem, který vás zbaví oteklých nohou, je jóga. Nemusíte rovnou dělat stojku na hlavě, stačí, když se dostanete do pozice svíčky. Tedy lehnete si na záda a zvednete nohy a část zad až po lopatky.
  • Nohy nahoru!

    Oteklé nohy dejte do výšky tak, aby byly nad srdcem.
    Autor: Shutterstock.com
    Ale samozřejmě existují i méně nepohodlné a fyzicky méně náročné způsoby, jak se zbavit otoků nohou. Stačí, když je dáte do vyvýšené polohy. Ale nestačí jen trochu, musí být výše, než je vaše srdce. Pokud je budete zvedat aspoň jednou denně po dobu třiceti minut, uvidíte, že se intenzita otoků začne snižovat. Z nohou se tak totiž dostane voda z otoku pryč a krev vám bude lépe proudit po celém těle. 
  • Vmasírujte si do nohou grep

    Vyzkoušejte grapefruitový esenciální olej, uleví vám od otoků.
    Autor: Shutterstock.com
    Nemusíte polykat grapefruity po kilech, bohatě vám postačí esenciální olej s výtažkem z tohoto citrusu. Napusťte si do lavoru teplou vodu, přidejte pár kapek oleje a pak už si jen dopřejte ten příjemný pocit, který se bude vaším tělem rozlévat poté, co se začne vašim nohám ulevovat. Jestli ale máchání nohou ve vodě není zrovna váš šálek kávy, zkuste masáž nohou. Smíchejte pár kapek grapefruitového esenciálního oleje s trochou olivového oleje a pečlivě vmasírujte do nohou. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...