Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nemocné ledviny nepoznáte, na bolest zad se rozhodně nespoléhejte

Dříve se tradovalo, že se nemocem ledvin ubráníte nadměrným pitím vody. To se ale nikdy nepotvrdilo, proto to s ní nepřehánějte.
7. května 2015 | 06:00

Jestliže se z preventivního hlediska snažíte dělat vše pro to, abyste předešli onemocnění srdce, cukrovce nebo vysokému tlaku, pak zásadně snižujete i riziko onemocnění ledvin. Pokud ale k problému s nimi dojde, je téměř nemožné odhalit ho včas.

Diabetes, vysoký krevní tlak, nadváha... To všechno jde ruku v ruce s onemocněními ledvin, která můžou vyústit až v jejich selhání. Pak už můžou pomoct jedině dialýza nebo transplantace orgánu. Neznamená to ale, že je z toho člověk v tu chvíli venku. Dialyzační léčba člověku zhoršuje kvalitu života a čekací lhůta na novou ledvinu není otázkou dnů, ale i let. 

Riziko onemocnění ledvin je přímo úměrné věku, proto by od padesáti let měli lidé podstupovat preventivní kontroly. U rizikovějších skupin, jako jsou právě diabetici, lidé s nadváhou nebo nemocí srdce, by tyto kontroly měly být častější. Bez nich bohužel není šance odhalit nemoc včas. Všechny problémy spojené s ledvinami totiž mají pouze plíživé příznaky, které jsou takřka nepozorovatelné. 

Příznaky pouze výjimečně

Při ledvinových kamenech nebo kolice se může objevit krev v moči nebo bolestivé močení, ale to jsou pouze výjimky. Většinu nemocí na sobě člověk neodhalí. Ve chvíli, kdy se začne zhoršovat funkce ledvin, se příznaky objeví, jenže na první pohled s onemocněním těchto orgánů nijak nesouvisejí.

"Často to bývají velká únava nebo zažívací problémy. V tu chvíli už ale můžeme hovořit o selhání ledvin," upozorňuje profesor Vladimír Tesař, přednosta Kliniky nefrologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Když se tedy nemoc odhalí až v takovéto fázi, lékaři pak mohou pouze konstatovat selhání ledvin, ze kterého není cesty zpět.

S onemocněním ledvin jsou také často spojovány i bolesti zad. Na ty však ale podle profesora Tesaře nelze spoléhat. Většina lidí totiž tuto bolest nemá. "Ledviny bolí pouze ve dvou případech. První je, když je blokován odtok moči, to je třeba případ ledvinové koliky. A pak tehdy, když je zvětšeno ledvinové pouzdro, protože to je jediná část ledvin, která bolí. To se děje třeba při ledvinových cystách," vysvětluje Tesař a podotýká, že na bolesti se tedy nelze spoléhat.

Video se připravuje ...
Jak chránit své ledviny před onemocněním? • VIDEO: Adam Balažovič

Video se připravuje ...