Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Jeden paralen vám pravděpodobně nepomůže. Sáhněte rovnou po dvou!

Paralen je skvělý na chřipku, musíte ho ale správně dávkovat.
5. prosince 2014 | 06:00

Ve které lékárničce by jen mohl chybět! Zvláště teď, když na naši imunitu útočí tolik zákeřných virů a bacilů. Paralen je věrný společník, který nám pomáhá při horečce, chřipce a tlumí bolest. Má mnoho nesporných výhod jako třeba to, že ho krátkodobě mohou používat i těhotné ženy a že je poměrně šetrný k žaludku. Jenže každá mince má dvě strany. Jestliže přeženete dávkování paralenu, může to mít skutečně fatální následky. Navíc předávkování není v tomto případě tak těžké. 

Paralen, stejně jako panadol, paralax nebo i coldrex, obsahuje léčivou látku paracetamol, která snižuje horečku, pomáhá při chřipce a tlumí bolest všeho druhu. Ačkoliv i on disponuje mnohými vedlejšími účinky, na rozdíl třeba od ibuprofenu má několik výhod. Zatěžuje mnohem méně žaludek a střeva, neovlivňuje srážlivost krve, lze ho tedy kombinovat i s některými léky na srážlivost, jako je třeba warfarin. A také patří bezesporu mezi ty nejlevnější. Pak je skoro otázka, proč tedy používat na bolest i jiné léky? 

Poctivé dávkování

Paracetamol, tedy látka obsažená v paralenu nebo panadolu, má řadu vedlejších účinků stejně jako ostatní léky. Pokud ho srovnáme s dalším lékem na bolest, s ibuprofenem, tak paralen zatěžuje mnohem více játra. „Pokud má někdo potíže s játry, měl někdy hepatitidu, užívá kvanta léků nebo často holduje alkoholu, neměl by paracetamol vůbec užívat,“ říká magistra Jana Mrkvová. Dále je zde velmi důležité hlídat si množství, které polykáme. Jedna dávka by měla obsahovat 1000 mg léčivé látky, což ale v případě paralenu neodpovídá jednomu prášku, nýbrž dvěma! Na počátku éry paracetamolu byla účinná látka 500 mg, což obsahuje jedna tableta.

Ale to bylo určeno v době, kdy nadváha byla pouze jakýmsi strašákem z daleké budoucnosti. Dnes je tak pro náš organismus původní dávka slabá, a tak lidé musí zvýšit příjem léků. Dospělí lidé nad 50 kg by měli užívat 1000 mg. Pokud však budete číst příbalový leták, dávkování je zde rozepsáno.

Paracetamol je účinná látka, která je obsažena například v paralenu nebo coldrexu. Pomáhá ulevit při chřipce a tlumí bolest.
Autor: Shutterstock.com
Pokud se budete držet pouze 500 mg, bolest a další nepříjemnosti sice zmírní, ale pouze částečně. Ideální je tak zobnout si dva prášky najednou. Před dalším užitím léku by měla být pauza minimálně tři až čtyři hodiny, lékaři však doporučují počkat šest hodin.

Kombinujte pouze velmi opatrně! 

Nekombinujte paralen s coldrexem, oba léky obsahují paracetamol!
Autor: Shutterstock.com

Pozor však i na předávkování. Denně by příjem paracetamolu neměl překročit hranici čtyř gramů, což odpovídá zhruba osmi práškům. Předávkovat se ale můžete i rozličnými léky, pokud obsahují stejnou léčivou látku. Mnoho lidí často kombinuje paralen s něčím, aby se rychleji uzdravili. Nesledují ale často složení medikamentu, proto se může stát, že si naordinují vysokou dávku paracetamolu.

Klasickým příkladem je kombinace paralenu s coldrexem nebo jiným horkým nápojem, ať už je to paracetamolmax, paralen hotdrink, vicks hotdrink. Tyto léky totiž patří do stejné kategorie a obsahují paracetamol. Proto je nutné si pořádně hlídat dávkování léků, které obsahují stejnou účinnou látku. Pokud máte silné bolesti, sáhněte po lécích z jiné skupiny.

Nejlepší je samozřejmě svůj stav konzultovat s lékárníkem, který vám doporučí optimální kombinaci léčiv. „Je důležité nezobat to jako bonbon a spíš najít příčinu bolesti a snažit se ji odstranit. To je totiž mnohem těžší než si zobnout lentilku. Ta však problém neřeší, pouze ho utlumí,“ dodává Mrkvová.