Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Závislost na kapkách do nosu! Naučte se je používat tak, aby vám neškodily!

Při užívání kapek do nosu buďte obezřetní. Mohou se používat maximálně týden, lépe jen tři dny.
14. ledna 2015 | 06:00

Bez kapek do nosu si nedovedete představit den? A šplícháte si je do dutin co každou druhou hodinu? Pak s tím okamžitě přestaňte, než vám kapky do nosu úplně rozleptají sliznici, nebo vás dokonce připraví o čich. Jako u ostatních léků, i zde dbejte doporučení doktorů a lékárníků. Kapky do nosu se mohou užívat nejvýše několik málo dní v kuse. 

Mnoho lidí ale zapomíná na to, že i kapky do nosu jsou léky. To znamená, že užívat je musíme ve chvíli, kdy máme příznaky některé choroby, a že musíme dodržovat dávkování. Rozhodně to není nic preventivního, samozřejmě s výjimkou sprejů, které obsahují třeba pouze slanou vodu.  Klasické kapky do nosu určené k léčbě je dobré užívat při rýmě. Obsahují totiž derivát efedrinu, který stahuje cévy v místě otoku sliznice, čímž ho následně i sníží. To znamená, že po jejich aplikaci se nám bude dýchat mnohem pohodlněji. Ale pokud překročíme dávkování, hrozí rozvoj závislosti.

Kapky a nosní spreje by se měly užívat nejvýše tři až sedm dnů. Vždy je nutné přečíst si příbalový letáček, některé kapky nesmějí být používány dokonce déle než tři dny. Pokud však jde o chronickou rýmu, která přetrvává dál, je nutné si mezi dávkováním udělat alespoň čtrnáct dnů pauzu.

Za hrozící závislost může právě derivát efedrinu, který je obsažen v drtivé většině všech nosních sprejů a kapek. Přemíra efedrinu způsobuje, že buňky v nosní sliznici přestanou fungovat, což vede k tomu, že lék prosákne do nosní sliznice. A právě to znovu způsobí onen pocit ucpaného nosu.

Autor: Shutterstock.com

Z toho důvodu mají lidé závislí na kapkách větší potřebu si do něj pořád stříkat. V tuto chvíli se na lécích stávají závislí, což se projevuje i pocitem neustále suché sliznice, která svědí nebo pálí.

Je jasné, že pak člověk přirozeně sáhne znovu po kapičkách. Vždyť to přece je jediná cesta k úlevě! Jenže nadměrné užívání kapek do nosu může vést k poškození sliznice, v některých případech k  poruše ušní Eustachovy trubice, nebo dokonce ke ztrátě čichu.

Sáhněte po soli

Tu nejlepší péči najdete v kuchyni!
Autor: Shutterstock
V tu chvíli vezměte všechny kapky do nosu, které doma máte, odneste je do lékárny a okamžitě navštivte lékaře. Pomůže vám nejen s odvykáním, ale také s léčbou sliznice poškozené přemírou kapek.

Pokud člověk trpí chronickou rýmou a stále ucpaným nosem, nemusí vždy sáhnout pouze po kapkách či sprejích do nosu s deriváty efedrinu. Volně prodejné jsou také sprej do nosu Vincentka nebo obyčejná mořská voda. Má neomezené dávkování a časování, takže přípravek člověk může užívat, jak dlouho chce.

Výbornou alternativu si můžete připravit doma. Stačí smíchat vodu s trochou soli a tímto roztokem proplachovat sliznici. Má to stejný účinek jako nosní spreje, ale je to mnohem šetrnější vůči našemu zdraví a nehrozí závislost.