Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Kapky na kašel? Největší chyby, které děláte a škodíte si!

Zvolte si ty správné kapky na kašel!
28. listopadu 2014 | 06:00

Do lékárny jdeme většinou s tím, aby nám dali něco na kašel. „A jaký máte?“, zeptá se magistr za pokladnou. No, jaký... Otravuje mě, nemůžu pořádně dýchat a dusím se. Proč je tak důležité správně identifikovat, jaký druh kašle nás trápí? Abychom mohli nasadit správnou léčbu. Existují totiž různé druhy léků, které vám při špatném výběru mohou naopak uškodit. 

Kašel je v podstatě ochranný mechanismus, který se snaží udržovat naše dýchací cesty průchodné. Na jejich stěnách se totiž nachází takzvané epitele, které produkují hlen. Ten zachycuje právě všechny škodliviny, aby se nedostaly dále do plic. Jestliže však tělo skolí nějaký zákeřný bacil, či vir, epitele začnou produkovat více hlenu. Pokud je kašel způsoben například prachem, je to v pořádku, brání se tak. Pokud je na vině nemoc, není třeba na nic čekat a měli bychom sáhnout po lécích.

Suchý, nebo vlhký? 

Předtím, než zahájíme léčbu, musíme si nejprve uvědomit, o jaký druh se vlastně jedná, zda je suchý dráždivý, anebo vlhký produktivní. U prvního typu se netvoří hleny, zatímco u druhého ano. Jestliže nedokážeme správně rozlišit jednotlivé typy, snadnou pomůckou je to, jestli je kašel doprovázen rýmou. Jestliže ano, jde o vlhký.

http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
Autor: Archiv online Blesk pro ženy

„Pokud se jedná o suchý, pak používáme léky na tlumení kašle, takzvaná antitusika. Tlumí kašlací reflex, což pacientovi uleví, kašel ho tolik nevysiluje. Antitusika však nesmí pacient používat, pokud má vlhký kašel. Potom totiž hlen zůstává na průduškách,“ varuje magistra Jana Mrkvová.

.
Autor: shutterstock.com

Suchý, často až dráždivý kašel se objevuje hlavně u virových onemocnění, jako je chřipka. Tlumící léky by měly být podávány před spaním, aby kašel v noci člověka netrápil a mohl se tak nerušeně vyspat. Mezi užívané léky patří například ditustat, tussin, sinecod, nebo tabletky stopex. Obsahují léčivou látku dextrometorfan nebo v případě léků na předpis i kodein.

Při zahlenění zapomeňte na mléko

Pokud je však kašel doprovodem nachlazení, nebo nějaké virózy, pravděpodobně půjde spíše o vlhký, produktivní. Takový vás bude tížit na prsou a budete vykašlávat trochu hlenu. V takovém případě není nutné kašel tlumit, nýbrž naopak podpořit vykašlávání. „Na vlhký kašel jsou dobré expektorancia, který působí na hlen tak, že jej rozbijí a tím ho uvedou do tekutého stavu, čímž sníží jeho viskozitu,“ vysvětluje Jana Mrkvová. Navíc podporují činnost řasinkového epitelu, který hlen posunuje ven a tím pak dojde k odkašlání. Mezi užívané léky patří třeba mucosolvan, bromhexin, acc šumivé tabletky. 

Vykšlete se na kašel, my víme jak
Autor: profimedia.cz

Na rozdíl od léků na suchý kašel, ty podporující tvorbu hlenu a jeho vykašlávání by se neměly používat na noc. Poslední dávku byste si měli vzít nejpozději do pěti hodin odpoledne. Nebude se vám tak během noci tvořit hlen, který by vás při vykašlávání v noci mohl budit. To samé platí i u takzvaných mukolytik. Ty napomáhají upravit charakter hlenu a usnadnit tak vykašlávání. Zabraňte pokušení dát si večer ještě jednu dávku a skončete skutečně kolem páté hodiny.

Jestliže se chcete zbavit kašle co nejrychleji, měli byste také pít dostatek tekutin, ideální je ovocný čaj. Naopak zapomenout byste měli na mléko a tekutiny, které odvádějí vodu z těla a tím i vysušují sliznice - například káva, černý čaj.