Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jak se zbavit rýmy? Známe přesný postup, jak si vypláchnout nos

K výrobě domácí nosní sprchy můžete použít i malou lahvičku místo konvičky.
2. února 2015 | 06:00

Zlepší vaši imunitu, je prevencí i lékem při nachlazení. Ale umí mnohem víc: pomůže vám předcházet bolestem hlavy, migrénám, poruchám zraku, nespavosti, únavě, stresu a napětí – stejně jako umí pomoci při léčbě astmatu a alergií. Co k nosní sprše potřebujete a jak probíhá?

Můžete ji praktikovat úplně jednoduše a bez velkých finančních nákladů. Tenhle zajímavý očistný postup převzatý od jogínů můžete využívat i jako součást hygieny nosních dutin a nosu, vypláchne a rozpustí hleny a usazeniny.

Stačí jen sůl, voda a dětská konvička

Když budete nosní sprchu aplikovat po ránu pravidelně, snížíte si počet nachlazení, zmírní se vám a zkrátí průběh rýmy. Vlažná voda vám navíc skvěle pročistí přes noc zanesený nos, na jaře vypláchne dráždivá pylová zrnka – zkrátka se postará o příjemný pocit vnitřní čistoty.

Úžasné je, že k proceduře potřebujete jen půl litru vody, lžičku soli a menší dětskou plastovou konvičku na hraní (hrany nalévací trubičky by měly být oblé a těsnit k nosnímu vchodu). A snad ještě trochu té odvahy při první aplikaci.

Jak postupovat?

1. Naplňte konvičku 1/2 litru pitné horké vody, přidejte sůl a nechte rozpustit, několik minut vyprchat chlor a přirozeně zchladnout na teplotu těla.

V rámci prevence můžete používat i vodu o něco chladnější a otužovat nosní sliznici. Během rýmy je naopak příjemná vlažná nebo mírně teplá voda, která především ráno rozpustí zaschlé krusty. Pozor, sůl musí být dokonale rozpuštěná. Stačí běžná mořská sůl (kuchyňská), ale prodávají se i speciální himálajské soli.

Tu nejlepší péči najdete v kuchyni!
Autor: Shutterstock

2. Konvičku s připraveným roztokem přiložte nad umyvadlem k jedné nosní dírce a nakloňte hlavu na stranu tak, aby mohla voda volně odtékat z druhé nosní dírky. Během procedury dýchejte mírně otevřenými ústy, nepolykejte a soustřeďte se. Slaná voda bude po chvíli volně odtékat druhou dírkou ven.

3. Jakmile máte pocit, že je konvička z poloviny prázdná, opět se narovnejte a šetrně se vysmrkejte. Vše zopakujte u druhé nosní dírky.

4. Po ukončení procedury se opět vysmrkejte. Nesmrkejte ale prudce.

Při potížích s nachlazením můžete sprchu zařadit i večer před spaním.

Nebolí, neštípe a zvládne ji každý
S rýmou k doktorovi nemusíte. Zeptejte se radši babičky!
Autor: profimedia.cz

Aplikaci nosní sprchy zvládnou bez problému i děti, průplach nebolí, není nepříjemný ani neštípe. Nepříjemný by byl, pokud byste použili vodu bez soli nebo třeba populární vodu Vincentku (koncentrace solí je velmi vysoká, minerálka jemně perlí a roztok štípe). Určité nepříjemné pocity můžete pociťovat při prvních pokusech, jde ale spíš o psychický blok a strach, že vám slaná voda bude proudit do krku.

Nebojte, nebude, dbejte na volné dýchání pootevřenými ústy a nepolykejte. První pokusy je každopádně vhodnější „trénovat“ bez rýmy. Metoda se nedoporučuje po komplikovaných zánětech středního ucha, při akutních zánětech dutin, krvácivosti a samozřejmě neprůchodnosti nosu.

Autor: mac