Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Trápí vás žlučník? Jak si pomůžete sami a kdy už musíte volat záchranku?

Vánoční svátky jsou jak dělané pro žlučníkový záchvat. Dejte si na něj pozor!
26. prosince 2014 | 06:00

Snad nejohroženější orgán, který dostává přes Vánoce pořádně zabrat, je žlučník. K tomu, aby naše tělo mohlo strávit všechny tuky, potřebuje žluč, kterou tento orgán produkuje. A čím tučnější jídlo, tím větší práci s jeho zpracováním následně má.

Zatímco my si užíváme klidu a pohody, náš žlučník o Vánocích pracuje na plné obrátky. Většina lidí na to však nedbá a dává mu zabrat. Proto se může stát raz dva, že někoho skolí žlučníkový záchvat. To není žádná sranda a v tuto chvíli už žádné prášky nepomůžou. Nebudeme ale předbíhat a vezmeme to hezky popořádku.

Žlučník má v našem těle důležitou roli, a to tu, že pomáhá trávit tuky. Když si dopřejeme tučného jídla, žlučník se začne stahovat a vytlačuje do tlustého střeva žluč. Zde pak zastává funkci jakéhosi čisticího prostředku, kdy štěpí tuky z mastného jídla. Pokud si dopřáváme mastné jídlo často, tak velké množství cholesterolu vysráží žluč ve žlučníku, což pak dá vzniknout žlučovým kamenům. Ne vždycky ale kameny působí problémy, a tak o nich nemusíme ani vědět.

Za vším hledejte tučné jídlo

Problém ale nastává během svátků, které jsou plné majonézových salátů, smažených pokrmů, máslových zákusků a podobných neřestných dobrot. Žlučník nestíhá posílat žluč do tenkého střeva. Pak se ve většině případů objeví žlučníková kolika nebo silná bolest v horní pravé části břicha. Ta může vystřelovat až do ramene nebo zad. To všechno může být doprovázeno zvracením, plynatostí nebo potížemi s trávením. 

Pokud cítíte pouze to, že jste se přejedli, a máte mírné bolesti, vezměte si klidně léky na žlučník, tzv. chloretika. Jsou to například cholagol nebo isochol. Ta napomáhají vzniku žluči. Naopak nedoporučuje se jíst léky na bolest volně prodejné v lékárně, měl by vám je předepsat lékař. Nesnažte se ale problémy se žlučníkem utišit analgetiky na bolest. Sice mohou ulevit od chvilkové akutní bolesti, ale nevyřeší vážnější potíže, akorát by mohla spíš uškodit.

Záchvat nepodceňujte

Během záchvatu, který je provázen bolestí, nic nejezte. Maximálně černý čaj a suché rohlíky. Když bolest odezní, rozhodně se nesápejte po žádném tučném jídle. Místo toho si dopřejte jídla vařená, v malých množstvích několikrát denně. Ideální jsou suchá rýže, nemastná bramborová kaše nebo těstoviny.

Jestliže ale kolikové bolesti neustávají, přidá se teplota nebo zimnice, je nejvyšší čas vyrazit na pohotovost. Varovným signálem by mělo být i žluté zbarvení bělma očí a kůže, které značí, že se vlivem ucpání žlučovodů bilirubin ze žluči dostal do krve.

Žlučníkový záchvat může vést k mnohem závažnějším komplikacím, jako jsou onemocnění slinivky břišní nebo akutní zánět slinivky. "To je velmi nevyzpytatelné onemocnění, které si obyčejně žádá dlouhou hospitalizaci a které ve zcela výjimečných případech při těžkém průběhu může skončit i úmrtím," varuje primář interního oddělení Nemocnice Na Homolce Milan Čech.