Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Alergie na sperma vás může i zabít! Lékaři jí však často nepoznají

Alergie na sperma se projevuje velmi nepříjemným, až nesnesitelným pálením a svěděním během pohlavního styku.
12. června 2013 | 13:49

Neobvyklá alergie se může projevit až u 12 procent žen. A v nejtěžších případech jim hrozí dokonce anafylaktický šok. Přesto ji lékaři často zaměňují za pohlavní nemoc.

"Tělo bere sperma jako cizí protein, ihned po podnětu na něj začíná útočit a nakonec ho zničí. Je to podobné jako u lidí alergických třeba na ořechy," uvádí doktor Andrew Goldstein.

Alergie na sperma se projevuje velmi nepříjemným, až nesnesitelným pálením a svěděním během pohlavního styku. Sliznice zčervená, některé ženy mívají i bolesti v podbřišku, průjem a zvracení. Nejčastějšími příznaky jsou červená pokožka, vyrážky a někdy se dokonce objevují i šokové stavy. 

Nepříjemná bolest břicha vás může zcela ochromit. Jak na ni?
Autor: Shutterstock
Podle předního britského odborníka doktora Michaela Carrolla mohou být nejvíce postiženy mladé ženy ve věku dvacet až třicet let.

Těžká diagnóza

Problémem je, že lékaři tuto poněkud kuriózní alergii často špatně diagnostikují. Symptomy jsou totiž podobné těm, které provázejí některé pohlavně přenosné choroby.

Alergenem je bílkovina, kterou obsahuje mužský ejakulát. Řešením jsou léky na tlumení alergické reakce a současně se doporučuje zabránit styku poševní sliznice se spermatem.

Veselé kondomy
Autor: profimedia.cz
Vše vyřeší kondom

Lékař během léčby aplikuje do vagíny menší množství spermií, aby se ženské tělo dokázalo snáze vyrovnat s cizí látkou. Nejjednodušším řešením je ale používání kondomu. I na ten však může být žena alergická.

Když se pak ve vzácných případech spojí u jedné ženy alergie na sperma a zároveň na materiál, z něhož je prezervativ vyroben, musí při pohlavním styku spoléhat výhradně na metodu přerušované soulože. Pochva po kontaktu s gumou prezervativu silně svědí a pálí, žena cítí i velmi úporné řezavé bolesti.