Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jste ve stresu? Můžete díky tomu zešedivět

Díky stresu můžete opravdu zešedivět
13. června 2013 | 12:00

Ráno s hrůzou zjišťujete, že vám přibyl další šedivý vlas a propadáte se do smutku, že už nejste nejmladší? Zapomeňte na stáří, za vaše šediny může stres.

Šedinám se nevyhneme nikdo. Někdo má stříbro ve vlasech dříve, jiný později, podle toho, jaké máme genetické dispozice, v jakém žijeme prostředí a jaký máme životní styl. Barvu vlasů dokáže ovlivnit kouření a z velké části stres.

Mají vaše vlasy špatný den? Možná se to dá zachránit...
Autor: Shutterstock
Rychlé šediny. je to možné?

Jedna legenda vypráví o francouzské královně Marii Antoanettě, která noc před svou popravou hrůzou dočista zešedivěla.  Zdá se vám to nemožné?

Podle dermatoložky MUDr. Moniky Arenbergerové tak rychle zešedivět nejde.  A vysvětluje, že to tak jen vypadá. Naopak se stává, že vlasy, které jsou méně odolné, vypadají a zůstanou jen ty silnější – šedivé.  Přesto ale můžete o svou barvu vlasů přijít dříve, než si myslíte a nesouvisí to s vaším věkem.

Stres může změnit barvu vašich vlasů

Všichni jsme ve stresu, ať už z práce, z platby hypotéky, ze svých dětí, nebo složitých životních situací, a tak není divu, že většina lidí si první šedivé vlasy najde už kolem 25 roku života. Zdá se vám to brzy? To, jak a kdy vám začnou šedivět vlasy, můžete tak trochu ovlivnit sami tím, jak žijete.

Právě stres, který každodenně prožíváme způsobuje zvýšenou ztrátu melanocytárních kmenových buněk ve vlasech, které mají na starosti produkci melaninu, vlasového pigmentu.  Podle vědců se ve chvílích, kdy jsme vystaveni velkému stresu pigment „stěhuje“ z vlasových folikulů do kůže a naše vlasy tím nenávratně ztrácejí svoji barvu.

Relaxační balíček obsahuje balneoterapii (příjemnou vodoléčbu v hydromasážních a perličkových vanách), hodinové kosmetické hydratační ošetření luxusní francouzskou značkou Payot, manikúru a pedikúru. Aquapalace Praha, cena 2 390 Kč /170 minut
Autor: Aquapalace Praha
Chce to odpočinek

Pokud tedy nechcete mít vlasy v barvě popela, pak byste měli alespoň občas zpomalit, odpočinout si relaxovat svou mysl i tělo.