Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jak v zimě pečovat o pleť? Mažte, co to jde!

9. ledna 2018 | 06:00

Kdyby si pleť mohla vybrat roční období, které jí vyhovuje, bylo by věčné jaro, a zima by naopak byla zakázaná. Ta je totiž pro pokožku hotovou katastrofou. Proto si kůže zaslouží extra péči. Jakou?

Jestli pleť i vlasy někdy trpí, pak je to v zimě. Největší katastrofou jsou výkyvy teplot. Venku mráz, a v přetopených bytech a kancelářích zase vedro. Chudák pokožka neví, co s tím. Není divu, že přes zimu máme vysušenou kůži se sklony k popraskání a objevují se na ní červené fleky i popraskané žilky. Podobně katastrofický scénář prožívají i vlasy.

Pořádně přitvrďte

Se suchou pokožkou vám pomůže jediné – pečlivá hydratace. Ale pozor, lehké hydratační fluidy na tenhle úkol nestačí. Ukliďte letní kosmetiku do šuplíku a vytáhněte do boje hutné zimní krémy. Skvělé jsou ty s oleji a bylinkami, jako jsou měsíček nebo aloe, které kůži zároveň hojí.



Neolizujte

Zabrat dostávají i vaše rty, takže bez balzámu v kabelce byste vůbec neměla vycházet ven. Nebezpečné je olizování rtů, které je ještě víc vysušuje. Stejně jako u krémů, tak i u balzámů platí, že čím hutnější složení, tím líp. Skvělé jsou ty s bambuckým máslem. Pokud vám rty pořád praskají, doplňte vitaminy skupiny B a v jídelníčku omezte sůl a alkohol.

Tipy na balzámy na rty můžete načerpat v našem redakčním testování. ZDE!

Bez rukavic ani ránu

Kvůli nízkým teplotám se zpomaluje průtok krve v místech, která nechráníte oblečením. I to je důvod, proč byste přes zimu měla nosit rukavice. Na rukou je navíc kůže velmi slabá a téměř bez podkožního tuku, takže dostává zabrat ještě víc než pokožka obličeje. Nezapomínejte proto po každém mytí ruce nakrémovat a jednou týdně jim dopřejte masku.

Pět minut pro tělo

Pokud se vám podaří překonat nechuť a místo vysvětlování, proč není na roztírání krémů čas, to prostě uděláte, po měsíci budete mít jemnější a vláčnější kůži. Ideální je krémovat se do tří minut po umytí, protože pak se podaří tělu uzamknout vlhkost ve vaší pokožce.

Chvála make-upu

Jestli je nějaké období, které přeje používání make-upu, pak je to zima. Ideální jsou tekuté přípravky bez pudrových složek, které pleti dopřejí jednak ochranu před zimou i změnami teploty, jednak ji posílí a vyživí.
Make-up na podzim a v zimě nenanášejte houbičkou, ale vklepávejte ho do pokožky prsty, jako byste ji masírovala.

Oleje na nožky

Abyste neměla rozpraskané paty a drsnou kůži na chodidlech, dopřejte nohám jednou týdně teplou lázeň se lžící olivového oleje a pár kapkami přírodní rostlinné silice. Pokud použijete borovici nebo eukalypt, předejdete navíc zimnímu nachlazení a rýmě.

Vyhněte se vaně

Ano, milujeme pocit, kdy se tělo noří do teplé koupele, ale louhování v horké vaně je to nejhorší, co pro svou pleť můžeme udělat. Oslabuje už tak namáhaný ochranný film pleti a odvádí z kůže to málo vlhkosti, které jí zbývá. Ideální je nahradit koupel sprchou a vlažnou vodou a použít přírodní sprchové oleje.

Pokud trpíte na extrémně suchou pleť, dopřejte si pleťovou hydratační masku. My ji vyzkoušely v pražském salonu Sothys:

Video se připravuje ...
Hydratační pleťová maska • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ


Další tipy na přípravky, které vám pomůžou vyživit pokožku těla, pleť i rty, najdete ve fotogalerii:






Autor: Majka Dvořáková, luh