Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zamkl je v autě, polil benzinem a zapálil. Žena přežila, ale má následky do konce života!

22. června 2018 | 06:00

Jarmila Zelená (60) byla před třemi lety vystavena strašlivému zločinu. Člověk, od kterého by to nejméně čekala, jí ublížil a obrátil její život naruby. Bývalý partner se paní Jarmilu pokusil upálit v autě, nakonec v něm sám uhořel. 

Paní Jarmila byla vždy velmi aktivní a milá žena. Pokaždé byla hezky upravená a působila elegantně. Chodila pravidelně ke kadeřnici a nebála se utrácet za oblečení a kosmetiku. Pracovala na hematologickém oddělení, kde řešila vše kolem dárců krve a krevní plazmy. Ve volném čase ráda jezdila na kole a trávila čas v přírodě.

Okolí ji mělo rádo pro její milou povahu a vřelé chování. Byla sluníčkem celého Náchoda, ve kterém žila. Vždy každému dokázala zvednout náladu, rozdávala úsměvy a pozitivní energii.

V roce 2015 se paní Jarmile Zelené změnil život. Nikdy by ji nenapadlo, že člověk, který jí byl ze všech nejblíž, jí může takto ublížit. Přítel, s nímž žila dlouhých pět let, se ji pokusil zapálit a chtěl s ní v jejich autě společně zemřít. Přitom spolu už rok a půl nežili. Podle slov paní Jarmily se nedokázal s rozchodem vyrovnat a nebyl schopen své rozbouřené emoce ovládat.

Stačila jedna sirka

Před nemocnicí v Náchodě ji celou polil benzinem a jednoduše podpálil. "Nejdřív jsem slyšela troubení a myslela jsem si, že se někomu na parkovišti zasekl alarm. Ale potom se ozvaly rány, jako když mlátí do cedule, a pak křik té paní a znovu klakson," prozradila mladá žena, která bydlí kousek od místa tragédie. Z hořícího auta ji tehdy vytáhla sestra z hematologické stanice. Byl to šok!

Ze šíleného pekla Jarmila, díky Bohu, vyvázla. Její přítel takové štěstí ale neměl a v autě uhořel. Popálená žena byla okamžitě převezena na pražskou kliniku popáleninové medicíny, tam pak strávila dva dlouhé měsíce v umělém spánku. Zde se léčila s těžkými popáleninami, které pokryly sedmdesát procent jejího těla.

Její život byl v troskách

Během chvíle přišla o blízkého člověka, veškerou důvěru i své zdraví. Její kamarádka Jitka jí chtěla pomoci, a proto hledala organizaci, která by paní Zelenou podpořila jak finančně, tak hlavně psychicky. To se jí podařilo a Jarmile to dalo chuť za svůj život bojovat. Přes těžké chvíle a zdravotní komplikace se začala postupně vracet do normálního života.

Pro Jarmilu Zelenou se vybralo celkem přes čtyři sta tisíc korun, to ji výrazně podpořilo. „Všem, kdo na mě mysleli, moc děkuji. I když je třeba ani neznám, kolikrát ani oni mě. Dozvídám se třeba, že na sbírku přispívaly i malé děti do pokladničky. To mě vždycky dostane. Je mezi námi hodně hodných lidí a svět není úplně zkažený, jak se často říká. A jsem ráda za to, že tací lidé jsou,“ podotkla paní Jarmila.

Teď hledá sluníčko ona

I přes velkou peněžní podporu je ale život s takovými zdravotními následky nepředstavitelně těžký. Kvůli silným antibiotikům, která Jarmila během své léčby užívala, se jí často a silně motá hlava. Lékaři tvrdí, že její stav je neměnný. Musí tedy své výlety do přírody podnikat s pomocí trekingových holí. Její psychický stav není ideální. Potřebovala by novou energii a sílu do života. Přesně takovou, jakou rozdávala ostatním lidem kdysi ona. 

Sbírkový účet byl zřízen organizací Popálky o. p. s., která pomáhá popáleným lidem se fyzicky, sociálně, ale i psychicky vyrovnat s následky úrazu. Snaží se, aby se tito lidé dokázali co nejrychleji vrátit ke svému aktivnímu životu. Sbírku pro paní Zelenou podpořili hasiči, motorkáři i široká veřejnost. Popálky sdílely její příběh na sociálních sítích a snažily se oslovit co největší počet lidí.  

 

Autor: Adéla Ondroušková