Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Od narození trpí mozkovou obrnou. Nevzdává se, i když se její stav zhoršuje

Zuzana Řehová
11. června 2018 | 06:00

Osud nebyl k Zuzaně zrovna spravedlivý. Od narození trpí mozkovou obrnou, ke které se okolo šestnáctého roku přidal ještě zánět svalů. Přestože to nemá jednoduché a její stav se pomalu zhoršuje, je velká bojovnice a do projektu Nezastavitelní se přihlásila, aby proti své nemoci bojovala sportem. 

Zuzana trpí kvůli mozkové obrně už od dětství. Okolo šestnáctého roku u ní došlo také k zánětu svalů, kvůli kterému strávila nějakou dobu "jako ležák". Ostatní ji museli krmit. Dostala se z toho, ale zůstaly jí následky a její stav se pomalu zhoršuje a klouby kvůli nemoci trpí. "Nejvíc mi ubližuje špatná chůze. Dokážu s tím však žít. Protože nevím, co je být zdravá, beru to, jak to je," říká.

Velké podpory se jí dostává také od okolí. Díky své rodině, dvěma synům a dceři to nevzdává. Také kvůli nim se chce vrátit zpátky ke sportu. "Je pro mě nepředstavitelné zůstat sama doma mezi čtyřmi stěnami. Jsem člověk, který chce žít aktivně. Přestože mám horší zdravotní stav, nechci se dostat do fáze, kdy budu jen sedět a dívat se ven," vypráví Zuzana.

Přestože je vážně nemocná, nikdy se nevyhýbala práci. Momentálně pracuje v administrativě v IT firmě. Pracuje z domova, protože dojíždět do práce by nezvládla. "Žít se musí naplno a je třeba se k sobě chovat s úctou a respektem, jinak nám ten život skončí. Beru život s nadhledem, a to mě drží při životě. Pořád se, v rámci možností, snažím žít normální život. Mám práci, rodinu. Ne každý má takové štěstí," dodává ke svému příběhu.

Projekt Birellu Nezastavitelní již pátým rokem pomáhá lidem s handicapem vracet se zpět k aktivnímu stylu života. Speciální sportovní pomůcky díky němu získalo již 38 lidí. Zapojit se do projektu a pomoci přitom může úplně každý – po turisticky exponovaných místech Česka a Slovenska bude v létě putovat speciální Birell brána. Za každého člověka, který pod ní projede, proběhne či projde, dá Birell na účet Nezastavitelných 5 Kč.



Autor: Aneta Valešová