Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Byla první ženou, která přeletěla Atlantik. Pak záhadně zmizela

19. června 2018 | 06:00

Amelia Mary Earhart byla americká letkyně, která vstoupila do dějin letectví. V roce 1932 jako první žena samostatně přeletěla Atlantský oceán. Vrcholem její kariéry ale měl být let kolem světa, při kterém v roce 1937 záhadně zmizela. 

 

Amelia se narodila v kansaském městě Atchinson v roce 1897. V letadle poprvé seděla, když jí bylo třiadvacet let. O rok později absolvovala lekce létání a koupila si své vlastní letadlo. Od té doby začala pokořovat jeden ženský rekord za druhým. V roce 1922 jako první žena letěla ve výšce přibližně 4250 metrů a o rok později obdržela jako šestnáctá žena pilotní licenci od Mezinárodní letecké federace.

V roce 1930 překonala další rekord, když jako první žena letěla rychlostí asi dvě stě devadesát kilometrů v hodině. O dva roky později se pak zapsala do dějin letectví, když sama přeletěla Atlantský oceán. Chtěla však víc a vrcholem její kariéry měl být let kolem světa. Stal se jí však osudným.

První pokus, který se uskutečnil na jaře roku 1937, byl neúspěšný. Po opravě svého letadla Lockheed Electra zahájila téhož roku druhý pokus. S navigátorem Fredem Noonanem zahájila svůj let z Kalifornie. V červenci odstartovali poslední etapu této cesty. Před sebou měli mezipřistání na Howlandově ostrově, kde měli doplnit palivo, a pak se měli vydat na Havaj a do Kalifornie. Na ostrov ale nikdy nedoletěli. 

Když letoun Amelie Earhartové zmizel, rozjela se na přímluvu Franklina D. Roosevelta rozsáhlá pátrací akce. V roce 1940 britský důstojník nalezl lidské pozůstatky a při analýze se zjistilo, že patřily muži. Pozůstatky se ale ztratily a dochovaly se pouze lékařovy poznámky. 

Poslední výzkumy ale dokazují, že ostatky přece jen patřily Amelii. Ta měla pád z letadla přežít a zemřít až o několik týdnů později na pustém ostrově Nikumaroro ostrovního státu Kiribati. Příčinou smrti byla nejspíš dehydratace, protože se na ostrově nenachází žádný zdroj pitné vody. S tímto závěrem přišla skupina vědců organizace TIGHAR, která ostatky identifikovala. 

To, že Amelia přežívala na pustém ostrově, později potvrdily i další nálezy. Při expedicích se našel například hliníkový plát, který odpovídal vybavení jejího letounu, a našlo se také několik pozůstatků ryb a drobných živočichů, kterými se nejspíš pilotka živila. Dalšími důkazy pak byly pozůstatky signálních ohňů, jimiž se snažila přivolat si  pomoc. Letos je tomu jednaosmdesát let, co Amelia Earhart zmizela.

Autor: Aneta Valešová