Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Uspořádal večírek a pak spáchal sebevraždu. Kvůli poporodním depresím!

18. května 2018 | 06:00

Důkazem toho, že poporodní deprese může trápit také muže, je jednačtyřicetiletý John Clayton, který se s nimi potýkal od narození svého syna Huga. Když byly chlapci tři roky, spáchal John sebevraždu. Jen pár dní poté, co pro své přátele uspořádal velkou oslavu. 

 

 

Malý Hugo se narodil v roce 2013 a od té doby se jeho matka Vicky potýkala s poporodními depresemi. Brzy jí ale došlo, že má její manžel John stejný problém. "Bylo to velice složité období. Hugovi bylo pouhých osm týdnů, když jsme se kvůli práci přestěhovali do Cardiffu. Nikoho jsme tam neznali a Johnovy problémy se začaly projevovat," vzpomíná Vicky.

Jejich manželství nevydrželo a Vicky se se svým synem přestěhovala zpátky do Exteru. S Johnem ale zůstali přátelé a skoro denně spolu komunikovali. "Jednou se zmínil, že přemýšlí nad sebevraždou, ale netušila jsem, že by to doopravdy udělal. Byl to chytrý muž, který pomáhal druhým," vypráví Vicky. Nešťastná událost se stala, když byly Hugovi pouhé tři roky. 

John pravidelně navštěvoval lékaře, bral vhodné léky a okolí tvrdil, že je v pořádku. "Myslím, že začal své problémy maskovat, a nevím, jestli to bylo kvůli tomu, že mu nestačila péče, které se mu dostávalo," říká jeho bývalá žena. Poslední sezení u lékaře podstoupil tři týdny před sebevraždou. Tvrdil mu, že se cítí v pořádku.

Víkend před svou smrtí ještě uspořádal pro své přátele velkou oslavu. "Už se nikdy nedozvím, jestli se tak chtěl rozloučit, nebo jestli ji uspořádal jenom z toho důvodu, že byl opravdu v tu chvíli šťastný," dodává Vicky.

Dnes je malému Hugovi pět let a svého otce zná pouze z fotografií. Pro Vicky bylo opravdu těžké vysvětlit synovi, co se stalo. "Znám spoustu lidí, kterým otec zemřel příliš brzy, a vím, že se to podepsalo na jejich duševním zdraví. Proto se musím ujistit, že dělám pro Huga to nejlepší, aby byl v pořádku. To je moje priorita," dodává Vicky.

Autor: Aneta Valešová