Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Umírající muž natočil dojemné video jako vzpomínku pro svého syna

Video se připravuje ...
Umírající muž natočil dojemné video jako vzpomínku pro svého syna.
VIDEO: facebook.com
15. května 2018 | 06:00

Ady Barkan ze Spojených států vedl klidný a šťastný život. Až do chvíle, kdy mu lékaři diagnostikovali amyotrofickou laterální sklerózu. Jeho život se najednou otočil vzhůru nohama, a protože sám Ady neví, jak dlouho s touto nemocí bude žít, rozhodl se natočit dojemné video jako vzpomínku pro svého syna.

Ještě před rokem byl Ady zdravý muž. Užíval si život se svou ženou a nikdy by ho nenapadlo, že se bude muset potýkat s tak vážnou nemocí, jakou je amyotrofická laterální skleróza, což je smrtící choroba mozku a míchy. Jeho svaly pomalu ochabují a také se mu výrazně mění hlas. 

Krátce potom, co mu lékaři tuto nemoc diagnostikovali, prezident a Kongres USA odhlasovali zákon, který výrazně ohrozil Adyho zdravotní péči. Přestože si pojištění platil celý život, nový zákon ho měl o všechny možnosti péče připravit. „Budu potřebovat léky a dýchací přístroj a pojištění, aby mi pomohlo se léčit,“ vypráví ve svém videu. 

Za svá práva se ale rozhodl bojovat. I přes svůj vážný stav se rozhodl odjet do Washingtonu, aby dal najevo svůj nesouhlas. Jeho kampaň Be a Hero se brzy dostala do povědomí a Ady získal v lidech důvěru. „Ztrácím schopnost mluvit, a tak žádám lidi, aby se stali mým hlasem. Už skoro nemůžu chodit, a tak žádám ostatní, aby pochodovali za mě,“ říká Ady, kterému se dostalo mnoho podpory.

Vše se rozhodl udělat pro svého syna. Jemu tak chce zajistit podmínky pro lepší život. „Chtěl jsem udělat, co jsem mohl, abych pomohl vytvořit lepší zemi, ve které budeš žít. Chtěl bych, abych ti mohl být vzorem i poté, co zemřu,“ vzkazuje Ady. Podívejte se na dojemné video.

Autor: Aneta Valešová