Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Čtyřletá holčička má míry rok a půl starého dítěte: Lékaři však nevědí, co jí je!

28. července 2016 | 06:00

Normální holčičky v jejím věku měří přes jeden metr a váží mezi patnácti a dvanácti kilogramy. To čtyřletá Sophia má oproti nim velký deficit. Do průměrné výšky jí chybí skoro dvacet centimetrů, do průměrné váhy zase kolem deseti kilogramů. Nejde však o žádnou ze známých poruch růstu, jak by se mohlo zdát. 

Je málo beznadějnějších situací, než když i lékařům docházejí teorie a hypotézy ohledně daného zdravotního problému. Stejně jako u čtyřleté Sophie, která je na svůj věk abnormálně malá, přestože její tělo produkuje růstový hormon. Lékaři tak nevědí, proč je dívka tak malá. "Je to frustrující," říká její matka Effie Panayiotou.

Kromě toho, že špatně roste a vyvíjí se, trpí také autismem.
Autor: facebook.com

Menší než její napodobenina

Že Sophia neroste normálně, lékaři zjistili už v 19. týdnu těhotenství. Porod pak na doporučení lékařů proběhl císařským řezem. Malá vážila 1,8 kg a měřila 46 cm. Když ji maminka položila vedle panenky, kterou jí pořídila, byla kratší než její umělá napodobenina. 

Podstoupila mnoho testů a vyšetření, ale žádné nedokázaly odhalit pravou příčinu toho, proč dívka nepřibírá ani neroste. A to přestože dostávala mnohokalorickou stravu. Jenže fyzický vývoj nebyl to jediné, v čem byla opožděná. Poprvé se dokázala posadit až mnohem později, než její vrstevníci.

Útěcha pro rodiče

Když jí bylo jedenáct měsíců, vážila jen něco málo přes čtyři kilogramy a měřila 61 centimetrů. V jednom roce jí byl diagnostikován Robinowův syndrom. Konečně se mohlo její mamince trochu ulevit, protože se dozvěděla, že nejde o žádnou život ohrožující nemoc. Takto si alespoň mohli myslet, že vědí, co se s jejich dítětem děje. A že s tím mohou nějak pracovat, nespěchat na ni ve vývoji. První slova – máma a pes – řekla nepoměrně později, než děti v jejím věku.  Na čas si dala i s chůzí, první kroky udělala až ve dvou a půl letech. 

Předtím ale přišla ještě jedna rána pro rodinu. Před druhými narozeninami totiž lékaři u holčičky objevili závažnou formu autismu. Navíc o několik měsíců později doktoři museli poopravit diagnózu – o Robinowův syndrom prý nejde. Děti s touto nemocí totiž mají hlavu vůči tělu mnohem větší, a navíc nemají problémy s kognitivními funkcemi jako Sophia. Takže se rodina ocitla zpět na začátku. 

Maminka si s ní neví rady.
Autor: facebook.com
Nová naděje?

Nyní podstupují všechna možná vyšetření, aby odhalili skutečnou podstatu zdravotního problému čtyřleté holčičky, ovšem marně. Veškeré testy vycházejí negativně. Rodiče se ale snaží nepropadat trudomyslnosti. Tvrdí, že i přes malý vzrůst a problémy s vývojem je to velká osobnost. "Je temperamentní, společenská. Miluje plavání a balet, zpívá si písničky Taylor Swift nebo Whitney Houston," říká její maminka.