Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Dvacet let bojovala s rakovinou, nadváhou a šikanou: Teď se konečně naučila žít se svým tělem

17. května 2016 | 06:00

Naučit se milovat tělo se lehce řekne, ale hůř provádí. Živoucím důkazem je sedmatřicetiletá Angelina Fenney. Před dvaceti lety onemocněla rakovinou prsu a během léčby přibrala čtyřicet kilogramů. Teprve nyní se naučila se svým tělem žít. 

S někým se život skutečně nemazlí. V pubertě musela Angelina Fenney snášet urážky a posměšky spolužáků, že je tlustá, o pár let později onemocněla rakovinou. Během té doby přibrala ještě více a s poznámkami na svou postavu se setkávala i v pracovním životě. "Nikdy jsem nebyla hubená, vždy jsem byla silnější, ale rozhodně ne tlustá," obhajuje se žena, která teprve nyní – po dvaceti letech – porazila rakovinu. 

Příliš tlustá na modelku

Teď už se za své tělo nestydí.
Autor: facebook.com

Na své školní roky nevzpomíná ráda, protože byla ve škole často šikanována. "Nejhorší bylo, když se nás ptali, čím chceme po škole být. Já jsem chtěla vždy být modelkou. Jenže když jsem to jednou řekla, můj spolužák se mi vysmál, že jsem na to moc tlustá," vypráví. Aby toho nebylo málo, v sedmnácti letech jí diagnostikovali rakovinu prsu. 

Poté, co jí byla odstraněna v rámci léčby bradavka, byla stále odhodlána stát se modelkou a snažila se pro to udělat první poslední. Jenže součástí léčby byly i léky, po kterých přibrala. Nejen po nich samotných, ale také po psychické pohodě – tu jí totiž léky navozovaly a ona pak příliš neřešila, co a kolik toho jí. 

Nepřišla si už "jako ženská"

Jenže pak přišla další rána. Lékaři jí objevili další ložisko na děloze a museli jí provést hysterektomii. "Cítila jsem se potom strašně. Vůbec jsem si nepřišla jako ženská. To mě totálně srazilo," vzpomíná na okamžik, kdy naprosto rezignovala na své sebevědomí. 

Až když ji oslovila modelingová agentura, která chce ukázat krásu všech žen, našla ztracené sebevědomí.
Autor: facebook.com
Následující roky si připadala jako na houpačce. Během léčby rakoviny, která se později rozrostla až na kůži, přibírala, zatímco v mezidobí se snažila hubnout. A to všemi možnými směry. Nikdy to ale nemělo příliš dlouhého trvání. Vykašlala se nakonec i na cvičení, a kdyby nepřišel její "anděl strážný", těžko říct, jak by skončila. 

Anděl strážný

Oslovil ji totiž Angel Sinclare z modelingové agentury, která se snaží propagovat ženy všech tvarů, postavení nebo etnik. "Díky němu jsem se přestala nenávidět. A opět jsem začala cvičit. Ale ne kvůli tomu, abych zhubla, ale abych byla zdravá a cítila se lépe," vysvětluje. 

Angelina už netrpí nízkým sebevědomím.
Autor: facebook.com

Společně nafotili v přírodě odvážné akty, na jejichž základě se teprve po dvaceti letech naučila opět milovat sama sebe. Když viděla, že i ona, která má několik kilo nadváhu, může být krásná a může stát před profesionálním fotografem, přestala mít o sobě a silnějších ženách špatné mínění. 

Smíření se sama se sebou

"Chtěla bych poděkovat všem, kteří mě kdy v životě urazili a šikanovali pro můj vzhled. Netušila jsem, že mě to tolik posílilo," vzkazuje žena, která se setkávala s ponižováním nejen ve škole, ale třeba i ve fitcentru, kam chodila. Ale teprve nyní – po dvaceti letech od dob, kdy jí sebevědomí podkopaly nejen nejapné poznámky, ale i rakovina – se smířila sama se sebou. A konečně porazila i rakovinu.