Zhubněte díky hypnóze: Přestanete mít chuť na nezdravé věci i noční vyjídání ledničky

Zhubněte díky hypnóze: Přestanete mít chuť na nezdravé věci i noční vyjídání ledničky
28. září  2016 
 06:00

Nový program Dieta ne Dieta nespočívá v počítání kalorií či hodin pohybu. Mění celého člověka a hubnutí je pak důsledkem této změny. Co všechno čeká člověka, který chce shodit přebytečná kila právě tímto způsobem? 

I když si stokrát řeknete, že už si tu čokoládu nedáte, stejně po ní zase sáhnete? Máte toho přes den tolik, že sotvakdy stihnete první pořádné jídlo dřív než večer? Nebo téměř nejíte, a přesto tloustnete – snad ze vzduchu? Všechny tyto informace jsou pro Michaelu Carter, která vede v Praze program Dieta ne Dieta, stejně důležité jako samotné složení jídelníčku: „Díváme se na člověka jako na celistvou bytost a hubnutí je vždy přizpůsobeno jeho individualitě.“ Program je dvouměsíční, klienti docházejí na terapii každý týden, a jelikož jsou změny životního stylu vždy otázkou dlouhého času, pomáhají jim k dosažení nových návyků také hypnóza, autogenní trénink či meditace.

Zakořeněno v hlubinách

Důvodů, proč člověk tloustne, je mnoho. Někdy jde o zdravotní, jindy o psychický problém, většinou se ale obojí kombinuje. Aby o klientovi zjistila Michaela Carter co nejvíc, vyptá se jej v úvodním rozhovoru na spoustu informací: chce vědět, co vše už na cestě za štíhlejší postavou zkusil a jak to fungovalo. Důležité je dobře zhodnotit klientův zdravotní stav, protože leckdy může být za ukládáním tuku nějaká porucha související s trávením, například střevní zánět, velmi častým problémem jsou také potravinové intolerance, které se jen velmi složitě testují – a výsledky krevních testů mohou být nepřesné. Jedinou možností, jak intolerance zjistit s jistotou, proto je takzvaná eliminační dieta, při níž se vyloučí ze stravy veškeré alergeny.

Terapeutka se zajímá, jaký má člověk vztah k jídlu, protože někteří lidé si jedením dělají dobře, jiní se naopak jídlem trestají. Podstatné je, kdy člověk jí, co jí, i to, jaké má chutě, protože ty leckdy odpovídají různým nerovnováhám v těle. „Chronické zdravotní problémy dokážeme velmi dobře kompenzovat změnou stravy a doplněním živin. Pokud mám podezření na akutní zdravotní potíže, posílám klienta za jeho lékařem. Pokud se laboratorně potvrdí, že špatně vstřebává některé látky, doporučím jejich doplnění. Leccos o člověku odhalí také tělesná diagnostika – podívám se na oči, uši, jazyk, kůži, na vzhled pleti a nehtů,“ popisuje Michaela Carter. Z mnoha střípků poskládá obraz klientova problému, na němž mívá psychika obvykle nemalý podíl. Lidé bojující s nadváhou bohužel často nemohou zhubnout kvůli modelům nastaveným v jejich podvědomí, které buď přijali už v dětství, nebo si je celý život vytvářeli. To, co je nutí k přejídání, bývá zakořeněno hluboko v hlavě, a je hodně těžké až nemožné to změnit. Hypnóza může v tomto momentě přijít na pomoc coby „zkratka“ ke štíhlejším zítřkům.

Nový program v hlavě

Hypnoterapie je jedním z oblíbených způsobů hubnutí amerických hvězd. Údajně si ji pochvalují moderátorka Oprah Winfrey nebo zpěvačka Lily Allen. „Hypnoterapie má u nás bohužel stále punc šarlatánství, ale ten si nezaslouží,“ říká Michaela Carter. Požádala jsem ji o příklad toho, jak terapie může probíhat. Nejdříve se terapeutka klienta detailně vyptá na jeho životní příběh, prodělané nemoci, na to, na co se klient aktuálně léčí, a další podrobnosti. Následně klientovi popíše, co se bude dít, a probere případné jeho obavy. Hypnóza je velmi příjemná, podobá se stavu, který mohou lidé znát z meditace nebo jógy. Na začátku hypnózy čeká klienta takzvaná indukce. Jedná se o uvedení klienta do uvolněného a soustředěného stavu tak, aby byl nastavený na následné přijímání předkládaných myšlenek, jimž se říká sugesce.

Hypnóza se používá na přeprogramování podvědomých klientových přístupů k jídlu a nastavení nových způsobů chování. Díky sugesci může klient věnovat jídlu menší, nebo naopak větší pozornost. „Můžeme zvýšit chuť na zdravé potraviny a potlačit chuť na méně zdravé. Můžeme změnit návyky klienta a jeho způsob chování tak, aby nejedl například ve stresu nebo si večer na uvolnění nedal lahev vína,“ vysvětluje terapeutka.

Voda místo čokolády

Co se stane pak? „Klient má za úkol sledovat, co bude v jeho životě jinak, očekává dobré změny a těší se na ně,“ vysvětluje terapeutka. „Někteří klienti mi třeba již druhý den volají, že to je neskutečné, že například ráno si místo kávy s mlékem a cukrem uvařili mátový čaj, na kávu jednoduše neměli chuť. Začali sami od sebe jíst pravidelně a při nákupu v potravinách nesáhli jako obvykle po sušenkách nebo čokoládě.“ Výhodou hypnoterapie je, že klient se nemusí o nic snažit, změny přicházejí samovolně. Nový dobrý návyk vzniká, ale má zpočátku jen omezenou dobu trvání. Zapsal se do podvědomí, ale je třeba ho upevnit další hypnoterapií, zvlášť pokud byl původní zvyk hodně silný.

Kromě této terapie dostávají klienti v programu Dieta ne Dieta každý týden domácí úkoly, při nichž poznávají své pocity, uvědomují si a mění své zvyky, postupně se zbavují stresu, zkvalitňují jídelníček, a tím uzdravují své tělo. Postupně se změní celý jejich život a pohled na sebe samého. Následkem toho přichází i hubnutí. A protože nadváha byla příznakem starého života, kila odcházejí natrvalo.

Cena za jedno sezení: 1500 Kč / 50 minut

V aktuálním říjnovém čísle Blesk zdraví také najdete 15 tipů, jak ušetřit za léky, rady, jak zvládnout přechod v pohodě a hlavně bez chemie, a také to, jaké léčivé vůně vás zbaví stresu i bolestí!

Blesk zdraví
Autor: redakce

Autor: Zdena Lacková
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji