Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bolest zad: Jak ji léčit, když je vám 30, 40, 50, 60?

  • Bolest svalů může v konečném důsledku vést až k selhání ledvin.
    21. září 2016 | 06:00

    Tohle je opravdu protivná záležitost. Hned vedle migrén je bolest zad jednou z nejčastějších potíží, kterým je lepší předcházet než se jimi pak trápit.

  • 30

    Zbavte se bolesti zad jednou pro vždy!
    Autor: Shutterstock.com
    Přemíra pracovního nasazení, děti, přehnané sportování – to všechno může způsobit bolesti zad třicátníků, ačkoli by se mohlo zdát, že ve svém věku žádné problémy mít nemůžou. „Nejčastější příčinou je nesprávné držení těla. Zírání do obrazovky a ťukání do klávesnice způsobují takzvaný husí krk, tedy předsazení brady směrem dopředu. To může v důsledku způsobit i změnu v pozici krčních obratlů a vyhřeznutí ploténky. Silná, ostrá bolest a omezení pohyblivosti jsou v tu ránu na světě,“ říká doktor Václav Cikánek. Potíže vznikají ale také nadměrnou výkonnostní aktivitou: běháním přes překážky, zdviháním vah či sportovní aktivitou bez rozehřátí.

    Co pomáhá?

    „Pokud máte sedavé zaměstnání, myslete na to, že minimálně každé dvě hodiny byste si měli vyhradit na protahovací pětiminutovku: vstaňte od stolu, projděte se po místnosti, zakružte hlavou a ulevte namáhané šíji a ramenům,“ radí lékař. Kvůli celkové prevenci je potřeba myslet na protahování před a po cvičení. „Vhodné je posilovací a protahovací cvičení cílené na zádové, hýžďové a břišní svaly,“ doplňuje trenérka Markéta Brožová.

    Video se připravuje ...
    Čtyři cviky do kanceláře, které nám podle terapeutky protáhnou záda • VIDEO: Hana Dvořáčková
  • 40

    Paracetamol není nejúčinnějším lékem proti bolesti zad.
    Autor: Shutterstock.com
    Hříchy předešlých let se právě v tomhle věku začínají projevovat. Stres, nadváha a sedavý způsob života můžou být prvotní příčinou bolesti zad. Také dochází k opotřebení páteřního kanálu nebo k problémům s meziobratlovými ploténkami. Prvotně se to projevuje skřípnutím nějakého nervu, které se povětšinou přihlásí o slovo jako ischias nebo úporné vystřelování ostré bolesti, nejčastěji do nohy.

    Co pomáhá?

    Jakékoli příznaky obtíží nenechávejte zajít do krajností, řešte je s fyzioterapeutem nebo lékařem. V tomhle věku už si zkrátka nemůžete dovolit být líní: chce to pohybovou aktivitu, která vaše tělo udrží „pohromadě“ a bude kompenzovat vaši práci. Začněte aspoň dvakrát týdně plavat, tancovat, chodit a věnujte se balančním či jógovým cvičením! Zpevňují tělo zevnitř, což je základ toho, aby vás záda nebolela. Přece nechcete v tomhle věku trávit volný čas běháním po lékařích nebo naříkáním bolestí v posteli!

  • 50

    Zatočte s bolavými zády! Jde to i bez doktora.
    Autor: Shutterstock
    Střední věk je spojený s revmatem, záněty a osteoporózou, ale také s problémy meziobratlových plotének. „V meziobratlových ploténkách dochází ke ztrátě tekutiny, ploténky se stávají poréznějšími, celkově se zmenšují a páteř se hůře vyrovnává.“ Pokud bolesti trvají déle, může pomoci mikrolaser, který působí jako mikrovlákno mezi jednotlivými obratli. Tím se obratle podrží blíže u sebe, a bolesti zad se tím eliminují.

    Co pomáhá?

    Určitě pobyt na čerstvém vzduchu, který pomůže dostat do těla vitamin D, jehož produkce v těle v tomto věku prudce klesá. Přínosem je také sledování toho, co jíte: přidejte dostatek špenátu, mandlí, luštěnin a mléčných produktů. Nejvhodnějšími sportovními aktivitami jsou jóga, pilates, plavání (pokud v práci nesedíte, tak i jízda na kole) a nordic walking.

  • 60

    Bolest zad
    Autor: Shutterstock.com
    „Příčin těchto obtíží především u starší populace může být hned několik, nejčastěji se však jedná o degenerativní onemocnění páteře,“ uvádí primářka Michaela Tomanová z Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí. „Jde o poškození malých kloubů v oblasti páteře, dále o poškození v oblasti samotného těla obratle, ploténky, o tvořící se kostní výrůstky a jiné problémy. K tomu dochází nejčastěji při jednostranné a nadměrné fyzické aktivitě, dále při dlouhodobém sezení a podobně. V důsledku přetížení dochází k dysbalancím celé páteře včetně pohybového aparátu. Dalšími příčinami můžou být také obezita, nedostatek pohybové aktivity i stres."

    Co pomáhá?

    Velkou pozornost věnujte správnému sedu, který funguje jako perfektní prevence bolestí zad. A stejnou pozornost zaměřte i na svůj postoj. „Problémem většiny lidí, kteří s bolestmi přicházejí, je to, že vlastně ani neznají správné držení těla. V současnosti je hlavním problémem jednostranné zatěžování a vadné držení těla. Tím lidé přetěžují určitou skupinu svalů, a naopak dostatečně nevyužívají jinou. Vhodným cvičením a dodržováním správného držení těla i pohybových návyků toto riziko výrazně eliminujeme,“ radí primářka.

Autor: Blanka Kubíčková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...