Detox mezi svátky: Připravte své tělo na Silvestra a Nový rok!

  • Detox mezi svátky: Připravte své tělo na Silvestra a Nový rok!
    27. prosince  2019 
     06:00

    I když vánoční svátky trvají pouze tři dny, přejídání nezdravým jídlem 26. prosince nekončí. Po svátcích zbyde spousta cukroví a návštěvy u rodiny a přátel se nesou ve znamení další nálože tučného jídla. Silvestrovská oslava se pak neobejde bez decilitrů alkoholu. Dopřejte si proto menší detox alespoň mezi svátky a přivítejte nový rok bez pocitu těžkosti.

    I pár dní o zdravém jídelníčku dokáže udělat hotové zázraky. Zbavíte se nafouknutého bříška, přebytečné vody a váha vám ukáže o pár kilo méně.

  • Proč si dávat detox?

    Autor: istock.com

    Vánočka plná bílé mouky, smažený kapr v oleji, tučný bramborový salát a cukroví plné jednoduchých sacharidů. Když to vše ještě zalijete několika skleničkami šampaňského, vína nebo třeba i něčeho tvrdšího, máte na povánoční kila zaděláno. Nemluvě o zažívacích problémech, které můžete po celoročním zdravějším stravování předpokládat.

    Do těla totiž dostanete spousty toxinů, se kterými se bude muset vyrovnat. A právě proto byste měli zvolit alespoň krátký detox, kterým tělo vyčistíte od těch látek, které vám zatěžují trávení a oslabují celý organismus. Účelem detoxu tedy není úplně shodit kila, ale dostat tělo znovu do pohody.

  • Zařaďte probiotika!

    Autor: istock.com

    Do jídelníčku si neprodleně zařaďte probiotika. Ta totiž napomáhají lepšímu trávení a srovnávají hladinu mikroflóry ve střevech. Proto jestli je vám po svátcích těžko a cítíte se nafouklí, nakupte si potraviny s dostatkem těchto probiotik.

    Vyskytují se v mléčných výrobcích, hlavně v bílém jogurtu, kefíru, kysaném mléku, kvašených okurkách nebo kysaném zelí. Ale pozor – jestli si dáte k šesti knedlíkům a pečenému bůčku trochu kyselého zelí, moc si tím nepomůžete.

  • Kouzlo citronů

    Autor: istock.com

    Jste zvyklí začínat den s šálkem kávy? Zkuste teď na pár dnů změnit svůj návyk a dejte si ráno raději sklenici vlažné vody s vymačkaným citronem. Podobně jako káva, i tento nápoj nakopne vaše trávení, ale přitom pomůže pročistit játra a odkyselit vaše tělo. Nenechte se zmást tím, že je citron kyselý! Jeho účinek je ve skutečnosti přesně opačný. 

    Na dny mezi Vánoci a Silvestrem si do jídelníčku naplánujte také zeleninové saláty. Zelenina je lehká, ale dostatečně vás zasytí, protože obsahuje vlákninu. 

  • Zbavte se nezdravých potravin

    Autor: istock.com

    Během detoxikace byste se také měli snažit vyhnout všemu, co vám může přitížit. Na černou listinu patří lepek, cukr, alkohol a kofein. Je toho dost, ale všechny tyto potraviny mohou ve větším množství zatěžovat játra.

    Jestli se tedy po Vánocích cítíte plní, alespoň na pět dnů byste si od tohoto všeho měli dát pohov. Uvidíte, že se budete cítit lépe! Vedle vánočky a cukroví byste také měli omezit konzumaci červeného masa. 

  • Zacvičte si

    Autor: istock.com

    Součástí úspěšného detoxu je nevyhnutelně i sport. Pokud se navíc hned po svátcích nechystáte do práce, nemáte moc šancí na výmluvy. V případě, že jste cvičení příliš nedali ani před Vánoci, se alespoň protáhněte. Rozhýbete tak střeva a zlepšíte trávení. Navíc udržíte metabolismus nastartovaný a hubnutí pak půjde raz dva.

  • Vsaďte na detoxikační potraviny

    Autor: istock.com

    Aby vám ten detox šel lépe od ruky, zařaďte do jídelníčku superpotraviny, které jsou bohaté na antioxidanty, a škodlivých látek se tak zbavíte rychleji.

    Zázvor je dobrý na lepší trávení a připraví vás o pocit nafouknutí, česnek pomáhá tvorbě bílých krvinek, a tak bojuje proti toxinům, červená řepa zase pomáhá regulovat hladinu cholesterolu, což po Vánocích určitě oceníte. Navíc pomáhá pročistit i játra. 

    Nezapomeňte na dostatek tekutin, vedle vody se doporučuje také zelený čaj puerh, který je bohatý na antioxidanty a nemá chladivé účinky.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji