Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Proč pořád nehubnete? Jen dieta nestačí

Jedno jablko denně? To není dobrý nápad.
27. června 2013 | 12:30

Všechny kalorie máte spočítané, porce jídla rozdělené, prostě přímo žijete dietou - ale ručička na váze se ne a ne pohnout doleva? Bikiny jste raději strčila na dno skříně s tím, že vy prostě nezhubnete? Možná jen děláte některou z klasických dietních chyb.

Jíte málo, ale ne zdravě

I když hubnete, měla byste se držet zásad správné výživy. Když budete jíst tři porce pro vrabce denně, jen tím rozhodíte svůj metabolismus a v budoucnu budete muset čelit nejen jo-jo efektu, ale i zdravotním problémům.

Jezte dosyta pětkrát za den, jídla nevynechávejte. Důležité (nejen pro hubnutí, ale i pro celkovou kondici) je to, co si na talíř položíte. Dopřejte tělu hodně zeleniny, ovoce, luštěnin a celozrnných potravin. Zapomeňte na fast food i polotovary.

Přijímáte "tekuté" kalorie
Smoothie
Autor: Shutterstock.com

Omezila jste tuky i cukry, váš jídelníček je nabitý zeleninou a potravinami s nízkým glykemickým indexem - a pořád nic? Zamyslete se nad tím, co pijete. Všechno kromě čisté vody a neslazené kávy nebo čaje obsahuje kalorie. Počítejte s nimi.

Řešení? Naučte se pít kávu bez mléka a cukru. Limonády, sirupy a alkoholické nápoje omezte na minimum nebo ještě raději zcela vynechte. Máte-li chuť na něco extra, ideální bude zeleninové smoothie. Tak dobře, i ovocné. Ale pozor na cukr!

Jste ve stresu

Jistě, kdo v dnešní době není? Stres ale bohužel u mnoha lidí zvyšuje produkci hormonů, které mají na svědomí ukládání tuků. Typické pro časově vytížené jedince je i záchvatovité přejídání a stravování se ve spěchu.

Boj se stresem je běh na dlouhou trať, ale proč nezačít právě u stravovacích návyků? Pokud můžete, jezte s kolegy, rodinou nebo přáteli - ne sami. Jídlo si vychutnávejte, dobře žvýkejte a soustřeďte se na jeho chuť. Výsledek zaručen!

Vynecháváte cvičení
Posilování
Autor: Shutterstock

Většině z nás bohužel jen dieta nestačí. Abyste shodila kila, měla byste pravidelně vyrážet do fitka nebo ven za sportem. Není to nic nového: díky pohybu budete v lepší tělesné i psychické pohodě a navíc si skvěle vytvarujete figuru.

Jestli cvičíte jako divá, a štíhlejší postava pořád nikde, zaměřte se na složení vašeho tréninku. Jednostranná aktivita nefunguje - správně byste měla střídat kardio, jako je běh nebo jízda na kole, s posilovacími cviky (může to být i pilates nebo jóga).

Autor: mab