Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hurá! Konečně čokoláda, po které zhubnete

26. června 2013 | 13:00

Za svůj objev by měl tenhle mladý matematik dostat Nobelovu cenu. Podařilo se mu totiž vyrobit čokoládu, která je téměř bez kalorií. Aneesh Popat (25) z Londýna teď se svojí sladkou pochoutkou bere kulinářský svět útokem.

"Pokud je čokoláda vyrobena správným způsobem, je pro člověka dobrá. Navíc použití kvalitních surovin zvyšuje chuťový prožitek," říká pětadvacetiletý Londýňan Aneesh Popat.

Ten na trhu prorazil s neobvyklou novinkou. Čokoládovými lanýži, které mají výrazně nižší obsah kalorií při zachování bohaté chuti smetanové čokolády. Jeho pralinky s patentovanou "vodní" náplní obsahují o 40-45 procent méně kalorií, než běžně prodávané bonbony.

Při pohledu na Aneeshovi pralinky se doslova sbíhají sliny v ústech.
Autor: Facebook/The Chocolatier

Chutné pralinky neobsahují žádné vysoce kalorické přísady jako máslo, smetana a vejce. Místo nich Popat v náplních kombinuje chuť různých nápojů a kakaa. Zajímavá je i skutečnost, že Aneesh není žádný cukrář, jde o absolventa matematické fakulty.

"Miluju čokoládu. A právě má láska k ní mě přivedla k myšlence, abych aplikoval své matematické a vědecké znalosti a vytvořil nejunikátnější chuťové kombinace s maximální přesností a kreativitou," prozradil.

Aneesh Popat se díky svému výrobku brzy stane slavným.
Autor: Facebook/The Chocolatier

Aneesh už sklidil obrovský úspěch na veletrhu jídla v Birminghamu, své výrobky dodává do nejedné michelinské restaurace a do několika prestižních londýnských hotelů.

Vybírat můžete z mnoha různých příchutí.
Autor: Facebook/The Chocolatier
"Mým dalším přáním je otevřít obchod. Mnoho lidí zápasí s jejich hmotností, myslím, že jim mohu pomoci," říká mladík, kterému sebevědomí rozhodně nechybí.

A že nejde jen o nějaký nesmyslný nápad, potvrzuje i přední britská odbornice na výživu, doktorka Sarah Schenker.

"Tato čokoláda může skutečně pomoci lidem zhubnout. Mohou si totiž dopřát sladkost, která má jen minimum kalorií. Stáje je to však čokoláda, a ta by se neměla konzumovat příliš často. Je to především požitek, ne plnohodnotné jídlo."