"Pokud je čokoláda vyrobena správným způsobem, je pro člověka dobrá. Navíc použití kvalitních surovin zvyšuje chuťový prožitek," říká pětadvacetiletý Londýňan Aneesh Popat.
Ten na trhu prorazil s neobvyklou novinkou. Čokoládovými lanýži, které mají výrazně nižší obsah kalorií při zachování bohaté chuti smetanové čokolády. Jeho pralinky s patentovanou "vodní" náplní obsahují o 40-45 procent méně kalorií, než běžně prodávané bonbony.
Chutné pralinky neobsahují žádné vysoce kalorické přísady jako máslo, smetana a vejce. Místo nich Popat v náplních kombinuje chuť různých nápojů a kakaa. Zajímavá je i skutečnost, že Aneesh není žádný cukrář, jde o absolventa matematické fakulty.
"Miluju čokoládu. A právě má láska k ní mě přivedla k myšlence, abych aplikoval své matematické a vědecké znalosti a vytvořil nejunikátnější chuťové kombinace s maximální přesností a kreativitou," prozradil.
Aneesh už sklidil obrovský úspěch na veletrhu jídla v Birminghamu, své výrobky dodává do nejedné michelinské restaurace a do několika prestižních londýnských hotelů.
"Mým dalším přáním je otevřít obchod. Mnoho lidí zápasí s jejich hmotností, myslím, že jim mohu pomoci," říká mladík, kterému sebevědomí rozhodně nechybí.
A že nejde jen o nějaký nesmyslný nápad, potvrzuje i přední britská odbornice na výživu, doktorka Sarah Schenker.
"Tato čokoláda může skutečně pomoci lidem zhubnout. Mohou si totiž dopřát sladkost, která má jen minimum kalorií. Stáje je to však čokoláda, a ta by se neměla konzumovat příliš často. Je to především požitek, ne plnohodnotné jídlo."