Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Poruchy zraku, jak je neznáte

1. září 2014 | 00:00
Prezentace klienta |

Vážná porucha zraku nemusí znamenat konec plnohodnotného života. Pokud máte tu správnou péči a vhodné pomůcky. Pomoci zrakově postiženým můžete i vy - a nic vás to nebude stát!

 

Zrak po šedesátém roce života postupně ztrácí 90 % lidí. Vážné poruchy se projevují například ztrátou schopnosti vidět celkový obraz - jeho část zůstává vždy černá, skrytá. Někdy se projeví ztrátou schopnosti vidět polovinu obrazu, jindy z celkového pohledu zbývají jen jasné “ostrůvky” - jako byste se dívali přes zatmavené brýle, jež mají průhledných jen pár teček. A právě o takové klienty z celé republiky se stará Domov pro zdravotně postižené Palata.

Zahalení hrdinové

V Palatě v současné době nachází svůj domov 133  nevidomých, převážně v seniorském věku. Architektura zahrady je udržována podle původních návrhů z doby před více než 120 lety, kdy byl dům postaven a celá atmosféra tím působí velmi poklidně. Při prvním pohledu má člověk pocit, jako by se tu čas zastavil. Ale změnilo se mnoho a během let se docílilo takové úrovně péče, která není pouhým uspokojováním základních potřeb nevidomých, poskytování ošetřovatelské péče, která je velmi důležitá, ale postupem doby se kladlo a klade stále větší důraz také na vyplňování volného času klientů smysluplnou činností, možností kulturních i společenských zážitků. Klienti tak v Palatě nacházejí nejen potřebnou odbornou péči, ale i nový domov, a to i díky přístupu ošetřovatelů. Snaží se udělat vše pro to, aby klienti Palaty svůj život žili naplno - navzdory stáří, navzdory poruchám zraku. Jako hold pečovatelům probíhá právě teď v Praze na Budějovickém náměstí a v síti kin Cinema City výstava Zahalení hrdinové. Prostřednictvím  fotografií představuje pracovníky Palaty tak, jak je vidí jejich klienti. Výstava je součástí kampaně České spořitelny na podporu Palaty.

Pomáhejte jen tím, že platíte kartou

Palatu od jejího vzniku před více než 120 lety podporuje Česká spořitelna a její Nadace České spořitelny. V rámci tohoto partnerství právě teď do konce září probíhá netradiční kampaň na podporu Palaty - čím více budou klienti České spořitelny za své nákupy platit kartou, tím více banka přispěje na čtecí pomůcky a další potřebné vybavení. Cílem banky je poskytnout alespoň 1 000 000 Kč, celková částka však závisí na tom, jak aktivně budou klienti spořitelny platit kartou, ať už kontaktní či bezkontaktní. Další informace ke kampani i elektronickou podobu výstavy najdete na stránkách www.ivasekartapomuze.cz.